Політолог оцінив відповідь Зеленського Путіну / фото УНІАН

Рішення Кремля спростити порядок видачі російських паспортів для жителів ОРДЛО стало, серед іншого, спробою вдарити по обраному президенту України Володимиру Зеленському.

Читайте такожДанилюк назвавши пріоритети перших 100 днів роботи президента Зеленського

Таку думку в інтерв'ю «Сегодня» висловив російський політолог Дмитро Орєшкін. За його словами, рішення Путіна щодо паспортів було очікуваним.

Відео дня

«До видачі паспортів поступово усе йшло. Скажімо, спочатку робилися поблажки для тих, хто отримав паспорти "ЛНР" і "ДНР". Після виборів в Україні у Москви виправдання, що жителі непідконтрольних Києву територій були позбавлені права голосувати, порушені їхні громадянські права. Відповідно, Росія, рухома "гуманітарними міркуваннями", хоче повернути цим людям почуття громадянської відповідальності.

Тут немає приєднання до території РФ, як це було з Кримом, Путін каже, що це територія України, а їх реальне управління Кремлем залишає за дужками», - зазначив експерт.

Орєшкін зазначає, що Кремль посів цілком зрозумілу, цинічну і прагматичну позицію. Але рішення щодо паспортів переслідувало ще одну мету.

«У даній ситуації це ще й спроба вдарити по Зеленському, щоб спровокувати його на дії у відповідь. Зеленський відповів віртуально дуже точно – нічого спільного у нас, крім спільного кордону. За теперішніх часів це формулювання близьке до дійсності», - зазначив політолог.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. 27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не тільки для тих, які живуть на окупованих територіях Донбасу. 29 квітня в місті Новошахтинськ Ростовської області відкрився центр видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської області.

Путін, тим часом, заговорив про «спільне громадянство» для громадян РФ і України і перейшов на українську.

Новообраний президент України Володимир Зеленський, в свою чергу, заявив, що після анексії Криму та агресії на Донбасі "загальне" з Росією залишилося тільки одне – це державний кордон.