Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада України завтра має відхилити постанови, які блокують підписання закону про функціонування української мови.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова ВР Андрій Парубій на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту.

Читайте також"Цинічна спроба проросійського реваншу": Парубій про судовий позов щодо заборони підписання мовного закону

Відео дня

Він зазначив, що завтра «одразу після завершення розгляду законопроекту, який стосується паливно-енергетичного комплексу, розгляд якого розпочато ще на минулому тижні, необхідно розглянути всі проекти постанови, якими передбачається скасувати голосування про підтримку закону про функціонування української мови як державної з тим, щоб відхилити їх». Він наголосив, що після цього він зможе підписати цей закон.

При цьому Парубій закликав комітет з питань регламенту та організації роботи ВРУ розглянути ці проекти постанов, щоб їх можна було внести на розгляд сесійної зали.

Спікер також наголосив, що завтра має бути розглянуто законопроекти, які стосуються паливно-енергетичного комплексу і блок питань про освіту.

За його словами, також парламент має проголосувати за проведення дочасних виборів у низці місцевих громад.

Крім того, Парубій закликає депутатів в четвер підтримати законопроекти, які стосуються реформування парламенту.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Документ підтримали 278 народних депутатів.

В «Опозиційному блоці» одразу заявили, що готують подання до Конституційного суду України щодо визнання мовного закону неконституційним.

10 травня до Окружного адмінсуду Києва надійшла позовна заява від ГО «Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної» з вимогою заборонити Парубію підписувати закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

11 травня суд, розглянувши цю заяву, відмовився її задовольняти, оскільки дійшов висновку про її необґрунтованість та про відсутність підстав для задоволення.