Олександр Турчинов / REUTERS

Усі спроби пробити контур кіберзахисту інформаційно-телекомунікаційних систем державних органів, задіяних у виборах президента України, були локалізовані.

Про це секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов сказав на засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки, яке відбулося під його головуванням, повідомили у прес-службі РНБО.

Читайте такожВ Україні анонсували нові випробування ракет "Вільха"

Відео дня

Турчинов поінформував, що, попри спроби російських спецслужб пробити контур кіберзахисту державних органів, задіяних у виборах президента України, «вдалося забезпечити безперебійне функціонування системи «Вибори» та Державного реєстру виборців».

Вчасні упереджувальні заходи та координація роботи суб’єктів забезпечення кібербезпеки були достатньо ефективними, наголосив він.

За словами секретаря РНБО, суб’єкти забезпечення кіберзахисту здатні «своєчасно виявити, запобігти і нейтралізувати реальні і потенційні загрози кібернетичного характеру в інформаційно-телекомунікаційних системах ЦВК під час наступних парламентських виборів».

У прес-службі поінформували, що на засіданні також було обговорено питання впровадження організаційно-технічної моделі кіберзахисту, що передбачає реалізацію на системній основі комплексу заходів, спрямованих на оперативне (кризове) реагування на кібератаки та кіберінциденти, впровадження контрзаходів, спрямованих на мінімізацію вразливості державних інформаційних та комунікаційних систем.

Крім того, були заслухані результати розслідування кібератак на інформаційно-телекомунікаційні системи державних органів, об’єкти критичної інфраструктури, які відбулися в останні роки та завдали шкоди національній безпеці в інформаційній і економічній сферах, та ефективність міжнародного співробітництва в цьому питанні.

Поміж іншого на засіданні було розглянуто питання підвищення кваліфікації та підготовки фахівців для сфери кібербезпеки та стан кіберзахисту інформаційно-комунікативних систем окремих органів державної влади.