Ківалов прокоментував можливість розпуску Ради Зеленським / фото УНІАН

Безпрецедентна за цинізмом і марністю подія сталася в п'ятницю, 17 травня, у Верховній раді: "Народний фронт" оголосив про вихід з коаліції.

Про це в коментарі УНІАН сказав нардеп, член парламентської фракції "Опозиційний блок" Сергій Ківалов.

Читайте такожЗеленський може розпустити Верховну Раду попри вихід «Народного фронту» з коаліції – експерт

Відео дня

"У зв'язку з цим, можу сказати наступне: нагадаю лише, що є лише три підстави для дострокового розпуску парламенту, згідно з Конституцією:

- нездатність депутатів сформувати парламентську коаліцію протягом місяця;

- неможливість відкрити пленарні засідання протягом 30 днів протягом однієї сесії;

- якщо після відставки Кабінету міністрів не сформований новий уряд протягом 60 днів.

І ми пам'ятаємо, що за шість місяців до закінчення повноважень нинішнього скликання парламенту розпустити його не можна. А це, теоретично, 27 травня. І ось НФ вирішив, що він розумніший за одеського рабина і застосував схему, яка, на їх думку, унеможливить достроковий розпуск парламенту", - зазначив Ківалов.

"Хочу їх розчарувати: це не так! Новообраний президент Володимир Зеленський, після прийняття присяги в Раді, 20 травня, цілком може видати Указ про достроковий розпуск парламенту. Логіка Указу: коаліції немає понад два роки, а не три дні. І це не залежить від того, заявив Парубій про припинення коаліції чи ні. Отже, місяць, відведений законом на формування коаліції, давно минув. А якщо депутати не згодні з таким Указом – хай ідуть в суд і там доводять його неспроможність. Ось тоді і буде встановлено, коли фактично коаліція припинила своє існування, і від якої саме дати рахувати місяць для формування нової коаліції", - заявив нардеп.

"Не беруся прогнозувати рішення суду, ми бачили всякі рішення. Але логіка, здоровий глузд і законні підстави, говорять про те, що президент має хороший шанс на перемогу в такому судовому процесі. Крім того, Рада може саморозпуститися. Не виключаю, що Зеленський може звернутися з такою пропозицією до депутатського корпусу прямо після інавгурації".

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 17 травня, лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив про вихід фракції з коаліції.

За його словами, «Народний фронт» «закликає фракції державницької ідеології негайно розпочати консультації про підготовку нової коаліційної угоди з новим планом дій».

Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції у парламенті поточного скликання.

За словами представників новообраного президента Зеленського, Україні потрібен дієздатний парламент, оскільки це запит українського народу. У Зеленського зазначають, що, фактично, коаліції не існує вже три роки - з того часу, як її покинули фракції «Самопомочі», «Батьківщини» і Радикальної партії.