REUTERS

Російська Федерація як країна понесе відповідальність у Міжнародному кримінальному суді за розв'язання війни проти України.

Про це генеральний прокурор Юрій Луценко заявив у відеокоментарі на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожСправа MH17: Зеленський заявив, що на лаві підсудних повинні бути всі причетні

Відео дня

Він нагадав, що у Нідерландах в березні наступного року почнеться заочний суд над першими чотирма підозрюваними у причетності до збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 у липні 2014 року.

"Що буде далі? Ми тут, в Україні, разом з нашими колегами у Голландії, будемо йти по ланцюжку від солдатів до полковників, до генералів, до вищого військово-політичного керівництва РФ, які мають відповісти у суді за скоєні злочини на тимчасово окупованих територіях проти літака МН17. Також впевнений, що це – серйозний крок для майбутнього кримінального процесу у Міжнародному кримінальному суді, де Росія як країна буде відповідати за розв'язання агресивної війни проти України, за окупацію, за підтримку терористів, за терористичні атаки. Чотири перших підозри, які підуть до суду - це перша маленька перемога", - сказав генпрокурор.

Як повідомляв УНІАН, літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 людей) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, надала додаткові докази ключової ролі Росії у катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почав здійснювати кроки для притягнення Росії до відповідальності за збиття рейсу MH17.

19 червня головний прокурор Нідерландів, голова міжнародної Спільної слідчої групи Фред Вестербеке заявив, що суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" розпочнеться 9 березня 2020 року.

Першими чотирма підозрюваними у трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "главою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Кріт"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.