МЗС України / REUTERS

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликає країни "Великої двадцятки" застосувати всі можливі важелі з метою впливу на Російську Федерацію для звільнення захоплених українських моряків.

Читайте такожМожуть натиснути на Путіна: політолог розповів, чого чекати Україні від саміту G20

Про це глава МЗС повідомив у соціальній мережі Facebook. Міністр нагадав, що сьогодні спливає термін, відведений Росії Міжнародним трибуналом ООН з морського права для реагування на його рішення і звільнення українських моряків.

Відео дня

"Росія, ясна річ, продовжує вдавати, що це її не стосується. Тільки от, як навмисно, усі члени арбітражу, окрім російського судді, чомусь думають інакше. Класика жанру: "Баба Яга – проти", - заявив Клімкін.

Він наголосив, що підписав листи до міністрів закордонних справ країн G20 та Європейського Союзу. "Закликаю під час наступної зустрічі "двадцятки" в Осаці застосувати всі можливі важелі з метою впливу на РФ для звільнення українських моряків", - наголосив Клімкін.

Також він нагадав, що "зрештою, і наші американські друзі сказали в Буенос-Айресі, що без звільнення українських моряків зустрічі з російським президентом не буде", і висловив впевненість, що "реакція РФ не забариться" і її слід очікувати "найближчим часом".

Глава МЗС переконаний, що коли спливе термін, до якого Росія повинна поінформувати суд про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден, Україна має не лише моральне, але й юридичне право виносити питання на розгляд ООН та інших міжнародних організацій.

"І головне: Росія або виконує рішення міжнародного арбітражу, або доводить, що не виконує так звану конституцію міжнародного простору – Конвенцію з морського права. А також не поважає імунітетів, які є основою поняття суверенітету", - наголосив Клімкін.

"Тому з нашими друзями та партнерами будемо говорити про необхідність обмеження військової співпраці з РФ та відсутність будь-яких причин, щоб поважати її імунітети. І багато про що інше також", - додав глава МЗС.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження до Керченської протоки буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох з них було поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених і суден.

25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених. Згідно з рішенням суду, Росія до 25 червня повинна поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України звільнити захоплені військові судна і моряків.

За словами заступника міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олени Зеркаль, позов України до РФ щодо захоплення моряків і суден розглядатиметься по суті в окремому арбітражі.

Сьогодні, 25 червня, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Москва проігнорує вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права до 25 червня поінформувати суд про виконання наказу щодо звільнення українських військовополонених моряків і кораблів.