Сьогодні в Україні відзначають День Конституції / фото УНІАН

В Україні щорічно 28 червня святкують державне свято – День Конституції.

Саме у цей день, 1996 року, Верховна Рада затвердила українську Конституцію. Її розглядали 23 години поспіль цілу ніч з 27 на 28 червня і вранці того дня 315 депутатів проголосували "за".

Читайте такожУкраїна сьогодні святкує День Конституції

Відео дня

Варто зазначити, що свято Дня Конституції не введене указом президента або Верховної Ради – це єдине державне свято, яке безпосередньо закріплене в Конституції у статті 161. 

Президент України Володимир Зеленський привітав українців зі святом та запустив флешмоб #мояулюбленастаття.

Про це глава держави повідомив в Facebook.

"Нещодавно на Книжковому арсеналі журналісти мене запитали: "Як гадаєте, яку книгу повинен прочитати кожен українець?" Відповідь була очевидна - це Конституція України. Я дуже хочу, щоб ми любили День Конституції не тільки тому що це черговий вихідний і можна поїхати за місто на шашлички, тому давайте всі собі пообіцяємо - знати нашу Конституцію, а головне дотримуватись і поважати", - сказав він.

Зеленський також запустив флешмоб і закликав українців записати відео, на якому вони будуть розповідати про улюблену статтю Конституції.

При цьому, президент жартома наголосив, що народні депутати можуть не брати участь у флешмобі, оскільки їхня улюблена стаття - 80 Про недоторканність.

Сам він процитував третю статтю Конституції, у якій зазначається, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

«Долучайся до флешмобу. Хештег – #мояулюбленастаття. Долучайтеся всі охочі», – додав президент.

Зеленський також розповів про ініціативу створення «Конституції для наймолодших», започатковану видавничою групою «Основа».

«Думаю, це дуже класно – зробити Конституцію для дітей, яка буде їм справді цікавою», – додав президент.