У Словаччині відбудеться зустріч міністрів країн-учасниць ОБСЄ / фото osce.usmission.gov

У вівторок, 9 липня, в Словаччині, у Високих Татрах, відбудеться зустріч міністрів країн-учасниць ОБСЄ, які обговорять ситуацію в Україні, зокрема зусилля щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Як інформують в пресслужбі ОБСЄ, під час зустрічі також дискутуватимуть про інші важливі проблеми, серед яких, транснаціональні загрози, верховенство права й дотримання прав людини, зміни клімату, міграційний рух, економічні та екологічні аспекти безпеки, пише ТСН.ua

Читайте такожОБСЄ засудила анексію Криму та мілітаризацію Чорного моря

Відео дня

"Захід дозволить делегаціям підсумувати минулі рішення і дії, особливо щодо поточних викликів у сфері безпеки, і обговорити поточні питання порядку денного ОБСЄ: зусилля з врегулювання конфлікту в Україні та навколо неї", - повідомили у відомстві.

Зазначається, що на зустріч приїдуть представники 57 держав. Канаду на заході представлятиме парламентський секретар міністра закордонних справ Роб Оліфант. 

Як повідомлялося раніше, комітет ПА ОБСЄ схвалив резолюцію щодо мілітаризації Росією окупованого Криму, а також про небезпеку енергетичній безпеці Європи через будівництво “Північного потоку-2” та “Турецького потоку”. 

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи вночі проти 25 червня підтримала резолюцію, яка змінює санкційний механізм. У цьому ж документі запрошують Росію повернутися до роботи у ПАРЄ без обмежень права голосу. 118 делегатів проголосували за, 62 - проти, ще 10 утрималися. Перед цим ПАРЄ відхилила понад 200 поправок, які підготувала українська делегація задля блокування повернення російської делегації до цієї організації.

У ПАРЄ проголосували за зняття обмежень щодо делегації РФ, які були запроваджені у квітні 2014 року. Рішення про повернення до ПАРЄ дозволить Росії провести до асамблеї щонайменше чотирьох санкційних депутатів. Вони зможуть обійти обмеження, запроваджені проти них в ЄС через агресію Росії на сході України.

Наразі відомо, що Міністерство закордонних справ України відкликало посла з Ради Європи для консультацій. За словами очільника МЗС, рішення про повернення Росії було формально ухвалене ще до президентських виборів в Україні, а тому у цьому не варто звинувачувати чинного президента Володимира Зеленського або колишнього – Петра Порошенка. Крім того, українська делегація припиняє свою участь у літній сесії. Виняток - заперечування повноважень російської делегації. Рішення про повноваження і подальшу участь буде ухвалювати парламент.

26 червня Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, згідно з якою відновила повноваження Російської Федерації в повному обсязі. За резолюцію без санкцій проти Росії віддали 116 голосів, 52 - проти, 15 - утрималися. У резолюції йдеться, що РФ порушила принципи Ради Європи, однак обмежилися лише п'ятьма вимогами.

Україна пропонувала розширити цей список новими порушеннями в анексованому Криму і на окупованому Донбасі, але правки були відхилені.