Передумовою для зустрічі лідерів «нормандського формату» є просування у виконанні домовленостей, досягнутих зовнішньополітичними радниками / УНІАН

Заступник керівника Офісу президента Вадим Пристайко заявив, що передумовою для зустрічі лідерів країн «нормандського формату» (Україна, Німеччина, Франція та Росія) стане поступ у виконанні домовленостей, досягнутих у липні зовнішньополітичними радниками.

Читайте такожПротягом місяця Україна та Росія обміняють декількох позбавлених волі українців та росіян – Пристайко

Як передає кореспондент УНІАН, про це Пристайко заявив на брифінгу в Києві щодо результатів зустрічі радників лідерів «нормандської четвірки» (Україна, Німеччина, Франція та Росія), що відбулася 12 липня у Парижі.

Відео дня

«Ми домовились точно, що зустрінемося для того, щоб подивитись на прогрес тих досягнутих домовленостей, яких ми досягли в липні. Ми плануємо це зробити десь наприкінці літа. І дійсно обговорювалось те, коли наші лідери зможуть зустрітися. Загальна думка: що це має відбутися максимально швидко, але ми не можемо проводити зустрічі лідерів, якщо ми не будемо бачити виконання певних досягнутих домовленостей», - заявив він.

Пристайко зазначив, що лідери країн «нормандського формату» зустрічалися не так багато разів, їх завдання - зафіксувати виконані домовленості і запланувати наступні кроки та спрямувати діяльність своїх команд.

«Ми зустрічалися в п’ятницю (12 липня – УНІАН). Ми виділили приблизно місяць на окремі питання, подивимося, яким чином за місяць буде досягнуто тих результатів, про які домовились ми четверо, тоді будемо рекомендувати лідерам (проводити зустріч – УНІАН)», - зауважив він.

Також, за словами Пристайка, що російська сторона не висувала вимогу щодо того, що для проведення саміту глав держав «нормандської четверики» Україна має провести прямі переговори з представниками терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР».

«В такому форматі (це питання – УНІАН) навіть не обговорювалось», - сказав він.

9 липня в інтерв'ю італійській газеті Corriere della Sera президент Росії Володимир Путін заявив, що готовий зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, якщо той вступить в переговори з ватажками так званих «Л/ДНР» і не називатиме їх сепаратистами.

Як повідомляв УНІАН, 12 липня зовнішньополітичні радники лідерів країн-учасниць переговорів у "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція та Росія) провели першу зустріч та обговорили, зокрема, подальші кроки з втілення Мінських угод. Україну на зустрічі представляв Пристайко.

Сьогодні, 16 липня, Пристайко заявив про домовленість учасників зустрічі про те, що протягом місяця Україна та Росія обміняють певну кількість утримуваних осіб.