Вадим Пристайко пояснив позицію України щодо форматів перемовин / фото УНІАН

Заступник керівника Офісу президента Вадим Пристайко наголосив, що Україна не буде нескінченно працювати в рамках «нормандського» та «мінського» переговорних форматів, якщо вони не приносять миру на нашу землю.

Читайте такожУ Зеленського пояснили, від чого залежить дата зустрічі із Трампом у США

Як передає кореспондент УНІАН, про це Пристайко заявив на брифінгу в Києві.

Відео дня

За його словами, питання розширення «нормандського формату» обговорюється не перший раз. «Є кілька націй, які висловлювали свою зацікавленість в тому, щоб в ньому взяти участь. Ви знаєте, наприклад, це не є таємницею, що Канада хотіла взяти участь, Польща пропонувала свої послуги. США – це логічний вибір, тому що вони спочатку брали участь в «женевському» форматі, який був до «нормандського», - заявив Пристайко.

Також він зазначив, що офіційно Україна не надсилала запрошення ані США, ані Великій Британії взяти участь в переговорах у складі «нормандського формату».

Водночас Пристайко наголосив, що «нормандський формат», як і «мінський формат» - це не Біблія. «Ми не можемо безкінечно працювати в рамках цих форматів, якщо вони не приносять миру на нашу землю. Якщо ми побачимо та переконаємося в тому, що ці формати вичерпані, ми будемо шукати інші формати. Це той сигнал, який намагався дати президент Зеленський», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 8 липня президент України Володимир Зеленський у відеозверненні, оприлюдненому в Facebook, запропонував президенту Росії Володимиру Путіну формат переговорів за участю президента США Дональда Трампа, прем'єр-міністра Великої Британії Терези Мей, федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Еммануеля Макрона.