Ілюстрація REUTERS

Європейський союз вважає, що після перемоги партії "Слуга народу" на парламентських виборах нова влада взяла на себе відповідальність за події в Україні.

Про це йдеться у спеціальній заяві офіційного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Майї Косьянчич, текст якої є у розпорядженні "Європейської правди".

Читайте такожУ Німеччині прокоментували підсумки дострокових виборів у Раду

Відео дня

"Після президентських виборів український народ вкотре дав потужний мандат на проведення реформ у наступні п'ять років. Тепер нова влада несе відповідальність за те, щоб відповідати цим очікуванням громадян України", - заявила представник Євросоюзу.

За її словами, Євросоюз готовий до співпраці з новою Радою і майбутнім урядом, при цьому пріоритетним повинно бути "просування політичної асоціації та економічної інтеграції і проведення реформ, що лежать в основі нашої Угоди про асоціацію".

У заяві представниці ЄС виділено ряд першочергових напрямів реформ: підтримка верховенства права, боротьба з корупцією, енергетика та забезпечення макроекономічної стабільності.

При цьому, незважаючи на численні заяви лідерів "Слуги народу" та представників Офісу президента Зеленського про те, що вони розглядають можливість оголошення дострокових місцевих виборів, у заяві від імені ЄС окремо підкреслюється, що Євросоюз очікує проведення місцевих виборів тільки наступного року. До цього часу, на їхню думку, українська влада має врахувати проблеми нинішніх виборів, включаючи повідомлення про купівлю голосів.

"Важливо, щоб українські органи влади врахували виявлені недоліки на основі рекомендацій (спостережної місії) БДІПЛ ОБСЄ до запланованого виборчому циклу, включаючи місцеві вибори 2020 року", - йдеться в повідомленні.

Дипломатичні джерела "Європейської правди" окремо підкреслюють, що згадка про планову кампанії 2020 року є сигналом для української влади та радою не проводити достроково ще й місцеві вибори.