Голова Окружного адмінсуду вже отримав підозру / фото УНІАН

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що до кінця тижня ГПУ планує передати у Вищу раду правосуддя (ВРП) подання про запобіжні заходи стосовно чотирьох суддів, яким минулого тижня були вручені підозри.

Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у Facebook.

«До кінця цього тижня ми, ймовірно, передамо у Вищу раду правосуддя подання про запобіжні заходи стосовно 4-х суддів, котрим оголошено підозри. Тільки після дозволу ВРП вони підуть до суду. У суді ми будемо клопотати про запобіжний захід – відсторонення їх від займаної посади. Це буде головним сигналом – чи готова вся судова система до адекватної оцінки дій своїх колег», - сказав Луценко.

Відео дня

Читайте такожГоловні докази зловживань суддів Окружного адмінсуду Києва можуть бути знищені – Горбатюк

За його словами, у справі про ймовірне зловживання та тиск на Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС) суддями Окружного адміністративного суду міста Києва є набагато більше епізодів, ніж цей, відомий суспільству.

Луценко наголосив, що це - одна із найрезонансніших справ за останні два роки, під час якої протягом 7 місяців проводилися негласні слідчі розшукові дії (записи розмов) у кабінетах суддів.

При цьому генпрокурор зазначив, що чотири підозри, які були вручені суддям, не є останні.

«У цей та наступний тиждень ми вивчимо можливість вручення підозр іншим учасникам схеми тиску на ВККС. Зокрема, йдеться про посадових осіб судової адміністрації, офісу омбудсмена та ряду інших органів влади та інших суддів, які були втягнуті в ймовірно незаконні схеми. Також будуть проведені слідчі дії та експертиза голосів, які були записані в рамках проведення прослуховування службових кабінетів», - сказав Луценко.

Генпрокурор також наголосив, що відпрацьовуються інші епізоди, не пов’язані з ВККС, де інші посадові особи як попередньої, так і нинішньої влади фактично намагалися в ручному режимі використовувати Окружний адміністративний суд для прийняття тих чи інших потрібних їм політичних та економічних рішень.

Крім того, Луценко пообіцяв розсекречувати епізоди, які поки що залишаються засекреченими, аналізувати їх, і в разі достатності підстав оголошувати підозри по іншим епізодам, не пов’язаним з ВККС.

Читайте такожКерівництво Окружного адмінсуду Києва служило колишній владі і хоче служити новій - Горбатюк

Як повідомляв УНІАН, 26 липня на сайті НАБУ було оприлюднено записи розмов, які, на думку слідства, свідчать про протиправне втручання суддів Окружного адмінсуду Києва в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яке полягало у створенні перешкод для проведення кваліфікаційного оцінювання суддів ОАСК на відповідність займаній посаді. Під час його проходження перевіряють не тільки рівень знань судді, а й походження майна і причетність до корупційних скандалів.

Того ж дня в ОАСК пройшли обшуки. Керівник Управління Сергій Горбатюк заявив, що ГПУ зафіксувала протиправний вплив Окружного адмінсуду Києва на ухвалення рішень Конституційним судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, а також вплив на діяльність міністерств, відомств і роботу Державного бюро розслідувань.

В свою чергу директор НАБУ Артем Ситник заявив, що уповноважений Верховної Ради України Людмила Денісова звільнила свого представника у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, піддавшись на шантаж з боку керівництва Окружного адміністративного суду Києва та за посередництва у цьому шантажі Національного агентства з питань запобігання корупції.

2 серпня ГПУ вручила підозри голові ОАСК Павлу Вовку, суддям Євгену Аблову та Ігорю Погрібніченку, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івану Шепітку, які фігурують у записах НАБУ. Суддям інкримінується перешкоджання діяльності ВККС, постановлення завідомо неправосудних рішень та втручання в діяльність судових органів, тобто правопорушень, передбачених ст. 351-2, ст. 375, ст. 376 Кримінального кодексу.