Холодницький заявив, що САП планує направити до Антикорупційного суду 200 справ / фото УНІАН

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявив, що антикорупційна прокуратура готується направити до Вищого антикорупційного суду після запуску його роботи понад 200 кримінальних проваджень.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на спільному брифінгу керівництва НАБУ та САП щодо діяльності антикорупційних органів у першому півріччі 2019 року у Києві.

Читайте такожВищий антикорупційний суд почне розгляд справ щодо топ-корупції у вересні - Зеленський

Відео дня

«Ми абсолютно акцентуємо свою увагу на створенні Антикорупційного суду з початку його роботи, бо 208 проваджень по всій України вже чекають», - заявив він.

«До кінця серпня ми ще плануємо, попередньо, ще з десяток справ направити до суду, тому в Антикорупційного суду, звичайно, роботи буде достатньо. Ми, прокурори, як ніхто, власне, очікуємо запуску роботи Антикорупційного суду і винесення вироків», - додав керівник САП.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 7 червня 2018 року ухвалила президентський закон про Вищий антикорупційний суд. Законом встановлюється, що Вищий антикорупційний суд є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України.

Читайте такожЕксперт розповів, коли слід очікувати на перші рішення Вищого антикорупційного суду

11 квітня судді Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду склали присягу.

7 травня судді ВАС обрали головою Вищого антикорупційного суду суддю Олену Танасевич, її заступником - суддю Євгена Крука.

8 липня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект № 10426, яким пропонується зосередити Вищий антикорупційний суд виключно на топ-корупції. За повідомленням прес-служби глави держави, законопроект надасть змогу усунути потенційну проблему перенавантаження суддів ВАКС і забезпечить ефективніший розгляд кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів високопосадовців.

Читайте такожРябошапка: наразі є серйозний прогрес у роботі НАБУ і САП

Законопроектом пропонується внести зміни до закону «Про Вищий антикорупційний суд України», якими уточнити його підсудність. Пропонується зосередити роботу ВАКС на кримінальних провадженнях, що внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду або до дня початку його роботи, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалось детективами НАБУ і закінчено прокурорами САП.

18 липня заступник голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук висловив сподівання, що новий парламент у перші дні своєї роботи внесе зміни до законодавства щодо уточнення підсудності суду.

Вищий антикорупційний суд має розпочати роботу 5 вересня.