Владислав Мангер фігурує у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк / фото УНІАН

Шевченківський районний суд Києва відхилив скаргу захисників фігуранта справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк Владислава Мангера на постанову Генпрокуратури про зупинення розслідування.

Як йдеться в повідомленні ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?" у Facebook, це вже друга скарга захисту Мангера - аналогічна розглядалась вчора.

Зазначається, що сьогодні прокурори не з’явились на засідання, проте суд все ж розглянув скаргу.

Відео дня

"Адвокати просили передати наявні матеріали по Мангеру до суду, щоб там мати можливість зняти всі обвинувачення з Мангера. Насправді поновлення слідства через суд за скаргою Мангера вело б до іншого обрахунку його крайніх строків. Це спосіб вивести зі справи самого Мангера з неможливістю притягнення його до відповідальності", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожЖурналісти показали реконструкцію підготовки до нападу на Гандзюк (відео)

В результаті суд відмовив у задоволенні скарги.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шість осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно п'ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Сергія Торбина і Віктора Горбунова.

6 червня суд оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Васянович та Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі, відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки в'язниці.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

16 липня Генпрокуратура зупинила слідство у справі Гандзюк, в якій підозрюваними фігурують Мангер та Левін, для виконання міжнародно-правових доручень.

У ГПУ згодом пояснили, що слідство зупинено у зв’язку з розшуком Левіна, якому вже оголошено про підозру, та з приводу направлення до компетентних органів іноземних держав запитів про міжнародно-правову допомогу для виконання процесуальних дій у рамках міжнародного співробітництва, які ще й безпосередньо стосуються й Мангера.