Зеленський хоче вивести НГУ з-під порядкування МВС / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський пропонує надати президенту право призначати командувача Нацгвардії без подання міністра внутрішніх справ та вивести її з системи МВС.

Читайте такожЗеленський пропонує ВР зосередити Вищий антикорупційний суд лише на справах топ-корупції

Це передбачено внесеним президентським законопроектом №1007 "Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Національної гвардії України", що зареєстровано в парламенті 29 серпня та визначено главою держави як невідкладний.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується внести зміни до окремих положень законів України "Про національну безпеку України" та "Про Національну гвардію України" щодо чіткого визначення механізмів реалізації конституційних повноважень президента України з керівництва діяльністю Національної гвардії України; призначення вищого керівного складу НГУ; порядку створення, реорганізації і ліквідації оперативно-територіальних об’єднань Національної гвардії України, їх органів військового управління, з’єднань, військових частин та інших структурних одиниць Національної гвардії України; порядку передислокації самостійних підрозділів НГУ; надано більше можливостей командувачу Національної гвардії України для прийняття рішень в організації поточної діяльності цього військового формування тощо.

Президент пропонує вивести Нацгвардію із системи Міністерства внутрішніх справ України та надати президенту право призначати командувача Нацгвардії без подання глави МВС.

Також документом встановлюється, що діяльність Національної гвардії України спрямовується президентом України через командувача Національної гвардії України, який здійснює безпосереднє керівництво Нацгвардією.

Крім того, пропонується передати від міністра внутрішніх справ до президента повноваження щодо визначення передислокації, зміни місця розташування та визначення зон відповідальності (оперативного реагування) оперативно-територіальних об'єднань Національної гвардії України та їх органів військового управління, з'єднань, військових частин і підрозділів.

Передбачається, що структура і склад оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України будуть затверджуватись командувачем Національної гвардії України за погодженням з президентом України замість одноосібного затвердження міністром внутрішніх справ.