Китай ніколи не буде втручатися у внутрішні справи України - посол / фото УНІАН

Посол Китайської Народної Республіки Ду Вей заявляє, що Китай ніколи не буде втручатись у внутрішні справи України. Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу в Києві.

Читайте такожСША хочуть вимагати від Китаю сплати імперських боргів - Bloomberg

Посол відреагував на заяви радника президента Сполучених Штатів Америки з питань національної безпеки Джона Болтона, виголошені цього тижня у Києві.

Відео дня

Посол вважає, що під час візиту до Києва радник президента США висловлювався "безвідповідально щодо Китаю та відносин між Китаєм і Україною".

"Загальновідомо, що на даний момент США по всьому світу поливає Китай брудом, а зараз увесь бруд хлинув до Києва", - заявив Ду Вей. 

Він звернув увагу на те, що в Києві Болтон виявив зацікавленість щодо китайсько-українського співробітництва у сфері військових технологій. 

"Я хотів би сказати, що співпраця у сфері військових технологій, звичайно ж, є важливою складовою ділового співробітництва між Китаєм та Україною, яке ґрунтується на принципах взаємної вигоди та обопільного виграшу", - наголосив посол. 

"Раніше, до цього часу, оборонна промисловість України розвивалася дуже успішно, але зараз перебуває у періоді великих труднощів. Протягом багатьох років США не надавали будь-яких великих інвестицій у сферу оборонної промисловості України, так само як і не робили жодних великих замовлень на оборонно-промислову продукцію України", - заявив він. 

Читайте такожПісля купівлі "Мотор-Січі" китайці можуть отримати українські авіатехнології - ЗМІ

Також Ду Вей назвав наклепом висловлювання американської сторони, що Китай нібито викрадає технології у інших країнах.

"Звинувачення, що Китай краде технології інших країн ,не мають під собою жодних підстав. Брехня, обман і крадіжка - це все не про нас", - запевнив посол.

При цьому, за його словами, твердження Болтона про зовнішній борг України навіть "не варто спростовувати". 

"Сьогодні в частині фінансового та інвестиційного співробітництва між Китаєм і Україною лише є 1,5 млрд доларів кредиту на продовольство, що вимагає гарантій зі сторони держави", - зауважив Ду Вей. 

"Якщо ж Україна піддається борговому тиску, то не зі сторони Китаю. Якщо ж Україні і справді загрожує боргова пастка, то ця так звана яма викопана не китайцями", - наголосив він.

Ду Вей зауважив, що з моменту здобуття Україною незалежності і до сьогодні уряд Китаю кілька десятків разів надавав безоплатну допомогу, яка не несе за собою будь-яких умов, а в основному використовується в освіті, медицині, а також це допомога у надзвичайних ситуаціях.

"Китай ніколи не використовував і ніколи не буде використовувати кредити або ж допомогу як інструменти тиску, нахабно втручаючись у внутрішні справи України", - запевнив посол. 

"Вибирати будь-яку зовнішню політику та шлях розвитку - це власне право кожної держави. Україна - це незалежна суверенна держава, і її вибір необхідно поважати. Китай ніколи не висловлювався у безвідповідальному ключі щодо внутрішньої і зовнішньої політики України. Ніколи не вимагав, щоб Україна вибирала сторону між Китаєм і США. І США не повинні втручатись у внутрішні і зовнішні справи України, так само як і вимагати від України зайняти сторону між Китаєм та США" - наголосив Ду Вей. 

Як повідомляв УНІАН, 28 серпня у Києві Болтон наголошував, що США зацікавлені, аби "дипломатія заборгованості", яку Китай пропагує в усьому світі, не стала успішною в Україні.

За його словами, нині США і Китай мають суттєві розбіжності у питаннях торгівлі. "Мова йде не лише про дисбаланс в експорті та імпорті між Сполученими Штатами і Китаєм або дисбаланс у торгівлі, а про ґрунтовну причину, чому цей дисбаланс існує, і це значною мірою стосується того, що впродовж десятиліть Китай викрадає інтелектуальну власність", - заявив Болтон.

При цьому він сказав, що Китай здійснює дискримінацію представників закордонного бізнесу і інвесторів.

За його словами, США занепокоєні політикою Китаю щодо так званої "дипломатії заборгованості" або створення заборгованості, якої ця країна дотримується в усьому світі. Він сказав, що Китай пропонує економічні угоди, які, здається, мають привабливі фінансові умови, але згодом виявляється, що насправді вони є дуже невигідними, і країни, які долучені до цих угод, потрапляють у борги і залежність.

"Ми занепокоєні втратою воєнних технологій, які потрапили до Китаю. Ми бачимо, для прикладу, що китайський бойовий літак п'ятого покоління дуже схожий на (американський) F-35", - наголосив Болтон і звинуватив Китай у викраденні технологій.

Болтон заявив, що в рамках свого візиту в Україну він висловив занепокоєність американської сторони щодо політики Китаю стосовно України.

"Отже, коли ми дивимося на економіку України, і на військову самодостатність, і на роль, яку ми можемо відіграти для подальшого розвитку, ми стали занепокоєні, щоби китайська дипломатія заборгованості не досягла успіху в Україні, як це відбулося у багатьох інших країнах. Ми висловили нашу стурбованість, ми провели всесторонні обговорення з багатьма колегами з української сторони", - наголосив Болтон.

Також він заявив, що США та Україна вивчають можливості розв'язання цієї проблеми.

Раніше газета The Wall Street Journal повідомила, що Болтон спробує переконати український уряд не продавати китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation "Мотор Січ". У Білому домі вважають, що ця угода дасть Китаю важливі оборонні технології і дозволить йому розширити військовий потенціал, сказано в публікації.

Китай зацікавлений у купівлі понад 50% "Мотор Січі", ще 25% може безоплатно отримати "Укроборонпром". Цю угоду має схвалити Антимонопольний комітет України. За даними ряду ЗМІ, Китай зобов'язався внести до державного бюджету України 100 млн доларів на розвиток авіабудівної галузі.