Сьогодні Антикорупційний суд розпочав роботу / фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) має отримати від інших судів понад 3 тис. кримінальних проваджень.

Як передає кореспондент УНІАН, про це у своєму виступі з нагоди першого дня роботи ВАКС заявила його голова Олена Танасевич.

Читайте такожВищий антикорупційний суд має повернути громадянам відчуття справедливості - Зеленський

Відео дня

“До компетенції Вищого антикорупційного суду віднесено 22 склади злочинів за умови, що розмір шкоди перевищує 500 тис. грн. З місцевих та загальних судів до Вищого антикорупційного суду повинно надійти понад 3 тис. справ, з яких лише 190 - це ті, по яких досудове розслідування вело НАБУ під процесуальним керівництвом САП”, - сказала Танасевич.

Також вона повідомила, що у Вищому антикорупційному суді працюють 6 слідчих суддів, у першій інстанції сформовано 7 колегій, які здійснюватимуть судовий розгляд кримінальних проваджень. В Апеляційній палаті ВАКС функціонуватимуть 4 колегії, які здійснюватимуть перегляд рішень суду першої інстанції.

“Суд готовий до виконання покладених на нього обов’язків”, - підсумувала Танасевич.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 7 червня 2018 року ухвалила президентський закон про Вищий антикорупційний суд. Законом встановлюється, що Вищий антикорупційний суд є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України.

11 квітня цього року судді Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду склали присягу.

7 травня судді ВАСУ обрали головою Вищого антикорупційного суду суддю Танасевич, її заступником - суддю Євгена Крука.

Зеленський пропонує Верховній Раді зосередити Вищий антикорупційний суд виключно на справах топ-корупції. Це передбачено президентським законопроектом № 1025 «Про внесення зміни до закону «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду)», зареєстрованим у парламенті 29 серпня та визначеним главою держави як невідкладний. Згідно з пояснювальною запискою до документу, початок роботи Вищого антикорупційного суду має завершити становлення системи антикорупційних органів в Україні.