10 вересня у Києві Бекірову зробили операцію на серці / фото телеканал ATR

Звільнений із російського полону в рамках обміну утримуваними особами активіст Едем Бекіров залишається в РФ у статусі обвинуваченого.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції в Києві повідомив його адвокат Олексій Ладін.

Читайте такожБалух подасть позов проти Росії до ЄСПЛ

Відео дня

"Зараз Едем Бекіров перебуває на волі, але він продовжує бути в статусі обвинуваченого", - зазначив він.

Адвокат нагадав, що 6 вересня було призначено перше судове засідання з розгляду кримінальної справи Бекірова, який на той момент вже перебував у Москві під наглядом співробітників ФСБ РФ в очікуванні звільнення. Як сказав Ладін, на той момент Бекірову вже повністю скасували запобіжний захід.

"Багато про що говорить правова система РФ, коли 8 місяців людина утримувалася під вартою, щоразу казали, що він настільки небезпечний, що не може навіть бути звільнений під домашнього арешту. А коли було ухвалене політичне рішення, запобіжний захід взагалі було скасовано, і було обрано запобіжний процесуальний примус - зобов'язання про явку", - зазначив адвокат.

За його словами, оскільки 6 вересня Бекіров до суду в Сімферополі не з'явився, суд ухвалив рішення про його примусовий привід.

Як сказав Ладін, 13 вересня відбудеться чергове судове засідання, на якому судові пристави відзвітують, чи змогли вони виконати привід і доставити Бекірова в підконтрольний Кремлю Центральний райсуд Сімферополя. Захист, у свою чергу, надасть медичні документи про те, що Бекірову було проведено операцію, він перебуває в лікарні і фізично не може з'явитися.

"Яким чином надалі розвиватиметься справа Едема Бекірова, поки що прогнозувати складно, я сподіваюся, що розум візьме гору, прокуратура відкличе обвинувачення і кримінальну справу стосовно нього буде припинено", - зазначив адвокат.

Як повідомляв УНІАН 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом. Його обвинуватили в зберіганні, розповсюдженні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці.

Європейський суд із прав людини вимагав від влади РФ негайно помістити Бекірова до лікарні, а також забезпечити його медичне обстеження.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, дані під час слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував тоді, коли нібито "передавав вибухівку і боєприпаси".

8 серпня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму, попри доводи адвокатів про те, що Бекіров через тяжкий стан здоров'я не зможе сховатися від слідства, ухвалив рішення продовжити йому арешт до 11 жовтня.

27 серпня так званий "Центральний райсуд Сімферополя" змінив запобіжний захід Бекірову - відпустив із СІЗО під зобов'язання явки до суду.

7 вересня в рамках обміну утримуваними особами Бекіров повернувся до України.

10 вересня у Києві Бекірову зробили операцію на серці.