Депутати внесли зміни у публікацію законів та запитів / УНІАН

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення депутатських запитів» (№1036-1).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 244 народних депутати.

Законопроектом передбачено, що підписані президентом України закони публікуються в газеті "Голос України" та у Відомостях Верховної Ради України, а також розміщуються на офіційному веб-сайті Верховної Ради, тобто публікація законів та інших актів ВР, зокрема на офіційному веб-сайті парламенту, вважатиметься офіційним опублікуванням.

Відео дня

Читайте такожРада сьогодні має розглянути законопроект Зеленського щодо викривачів корупції (наживо)

Також, згідно з проектом закону, народний депутат зобов’язаний під час оформлення на роботу у Верховну Раду, а потім щороку протягом здійснення своїх повноважень, але не пізніше 1 квітня, подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається НАЗК, відповідно до закону «Про запобігання корупції».

Крім того, законопроектом вносяться зміни до закону "Про Регламент Верховної Ради України". Змінами передбачено, що запити депутатів не зачитуватимуться на засіданні парламенту, а відбуватиметься лише інформування про кількість внесених запитів.

Законопроектом передбачено, що тексти депутатських запитів до президента чи органів влади або посадових осіб та тексти відповідей на ці запити розміщуються на веб-сайті Верховної Ради після знеособлення персональних даних відповідно до вимог законодавства про захист персональних даних. Тексти депутатських запитів розміщуються на веб-сайті Верховної Ради протягом п’яти робочих днів після їх направлення. Тексти відповідей на депутатські запити розміщуються на веб-сайті парламенту протягом п’яти робочих днів після їх одержання.

Якщо у депутатському запиті або у відповіді на запит міститься інформація з обмеженим доступом, текст такого запиту або відповіді на запит на офіційному веб-сайті Верховної Ради не розміщується.

Народний депутат Павло Фролов (фракція «Слуга народу») на засіданні парламенту зазначив, що ухвалення цього законопроекту дасть можливість припинити «практику торгівлі депутатськими запитами, яка, на жаль, була в минулих скликаннях, коли вартість одного запиту доходила до 3 тисяч доларів».

У відповідь народний депутат Тарас Батенко (група «За майбутнє») попросив Фролова назвати прізвища і навів докази того, що депутатські запити продавалися.

«Не кидайте тінь на достойних депутатів Верховної Ради», - сказав він.