Ілюстрація / REUTERS

Конгресмени США звернулись до адміністрації президента Дональда Трампа з вимогою надати стенограму розмови між Трампом та президентом України Володимиром Зеленським.

Про це повідомляє українська служба інформаційного мовника "Голос Америки".

Читайте такожУ Білому домі підтвердили, що зустріч Зеленського і Трампа відбудеться 25 вересня

Відео дня

"За закидами ЗМІ, під час розмови Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії США та колишнього віце-президента США Джо Байдена", - йдеться в повідомленні.

З вимогою надати доступ до повної стенограми розмови двох президентів виступив Комітет з розвідки Палати представників. З подібною вимогою до Білого дому звернулась і співголова групи підтримки України в Конгресі конгресмен Марсі Каптур.

"Сьогодні преса вказує, що скарга, подана представником розвідки в рамках захисту для викривачів порушень стосовно можливого порушення президентом Трампом засад національної безпеки, може стосуватись України", - йдеться в заяві Каптур.

Каптур приєдналась до вимог розкрити деталі скарги, а також оприлюднити стенограму розмови президентів і закликала "спікера та лідера меншості вжити всіх дій, передбачених наглядовими повноваженнями Конгресу, щоб отримати відповідні документи і необхідні свідчення та встановити факти і обставини".

Скандал між Білим домом та Конгресом розгорівся після того, як у ЗМІ з'явились повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту для викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де йшлося, що Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами. ЗМІ пов'язали це з можливою розмовою Трампа з Зеленським, що відбулася 25 липня.

Трамп відкинув звинувачення, назвав ці повідомлення преси "несправжніми новинами", які відволікають увагу від порушень Байдена, а розмову з Зеленським – "чудовою та робочою".

"ЗМІ несправжніх новин та їх партнер - Демократична партія хочуть триматись якомога далі від вимог Джо Байдена, щоб уряд України звільнив прокурора, який розслідував діяльність його сина, а то вони не отримають великі гроші, тому вони сфабрикували історію про мене і чудову робочу розмову з новим президентом України. Нічого з того, що я говорив, було невірним, а от вимоги Байдена, з іншого боку, були жахливою катастрофою. Несправжні новини це знають, але не хочуть повідомляти", - написав Трамп у Twitter.

У свою чергу, Байден відкинув звинувачення на свою адресу.

Як повідомляв УНІАН, 25 липня у прес-службі глави української держави заявили, що в ході телефонної розмови Трамп висловив переконання, що оновлена українська влада зможе швидко покращити імідж України і "завершити розслідування корупційних справ, які стримували взаємодію між Україною та США".

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа щодо відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів США при купівлі групи компаній Херсонської "нафтоперевалки", до якої були залучені компанії Wirelogic Technology A. S., Digitex Organisation LLP, а також компанія екс-міністра екології, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був Гантер Байден, син екс-віце-президента США Джо Байдена.

14 травня тодішній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Україна готова передати правоохоронним органам США матеріали про розрахунки компанії Burisma. За його словами, в розпорядженні слідства є роздруківка всіх розрахунків, за якими кошти отримали, в тому числі, й громадяни Сполучених Штатів Америки з голосними прізвищами.