Україна може отримати більше зброї від США / фото defense.gov, Army 2nd Lt. Jamie Douglas

Аташе з питань оборони України в Сполучених Штатах Америки (2015-2018 роки) Володимир Гаврилов заявив, що США готові надавати Україні більше сучасного озброєння після створення системи захисту військових технологій від потрапляння в треті країни.

Читайте такожПольща закупить американські Javelin

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час круглого столу на тему: «Військово-технічне співробітництво України з США. Потенціал і реалії» у Києві.

Відео дня

«Варіант військово-технічної допомоги з боку США виглядає таким простим і дешевим, але, насправді, те, що ми від них отримали, крім Javelin, це досить старі системи, які не завжди були адекватні тій ситуації, яка є, але ми маємо бути дуже вдячні США за те, що нам навіть це було передано, тому що у нас в 2014 році взагалі нічого не було», - сказав він.

За словами Гаврилова, перші контрбатарейні радари, які Україна отримала від США, дали відповідний ефект, хоча Росія навчилася швидко з ними справлятись, оскільки вони були застарілими.

Що стосується сучасної зброї, то колишній аташе з питань оборони зауважив, що він був присутнім на всіх переговорах щодо передачі її Україні в період з 2015 по 2018 роки. «Завжди на перепоні передачі сучасних технологій стояло політичне питання. Це політичне питання стосується довіри до України, як до кінцевого споживача американської високотехнологічної продукції з тим, щоб уникнути загрози втрати цієї технологій до третіх країн. Особливо з приходом адміністрації Трампа це питання особливо гостро стояло, у зв’язку з тим, що є фактор Китаю», - зазначив він.

За його словами, за часів президентства Барака Обами були застереження щодо того, що передача нового озброєння Києву дратувала Росію і могла призвести до ескалації на Донбасі.

«Кожен раз, коли справа доходила до передачі більш серйозної зброї при підтримці Пентагону, Конгресу США, останнє слово стояло за адміністрацією (президента США Барака Обами – УНІАН), там завжди було пару людей, які казали, що ні, давайте будемо обережними, тому що, можливо, Росія піде на глобальну ескалацію конфлікту, і США не готові на це реагувати», - сказав він.

Гаврилов відзначив, що з приходом до Білого дому Трампа ситуація з передачею Україні озброєнь змінилась. «Коли прийшов Трамп, він не дуже розбирався в питаннях України, мав інші пріоритети, але він набрав команду найближчих радників з військових, які допомогли йому швидше відреагувати на потреби України. Ми отримали Javelin досить швидко», - додав він.

Проте колишній військовий аташе зауважив, що Україні, для того аби вести військово-технічне співробітництво зі США, потрібно зробити дуже багато домашнього завдання.

«В першу чергу, ми повинні створити контрольну систему за непередачею технологій, які ми отримуємо від американців, в треті країни. Ця система має бути досить чіткою, прозорою та зрозумілою. Про це нам постійно нагадували в Пентагоні, вони нам виділили спеціальних радників, які приїжджали в Україну та допомагали нам це робити, але кожен раз це натикалося на неготовність нашого уряду, Міноборони. Не всі розуміли, про що взагалі йде мова. Всі звикли жити за тими механізмами, які були до війни. Тільки зараз, після 3-4 років переговорів, ми виходимо на більш-менш зрозумілий механізм, яким чином, хоча б по лінії Міноборони, мають бути захищені ті технології, які американці можуть нам передавати у вигляді військової допомоги, або коли ми закупаємо в них напряму», - додав він.

Гаврилов висловив сподівання, що найближчим часом буде підписана двостороння угода між Україною та США, яка, за його словами, вже пройшла необхідні консультації, та був погоджений текст, що дозволить по лінії Міністерств оборони США та України «почати відкритий та довірливий процес роботи над спільними проектами».

«Зараз питання довіри до нашої системи захисту тих технологій, зразків озброєння, які можуть нам передаватися, а так американська промисловість готова, Пентагон - всіма руками «за», Конгрес - не проти. Все буде зараз впиратися в домашнє завдання для України», - резюмував він.