REUTERS

Президент США Дональд Трамп вважає слова українського колеги Володимира Зеленського найкращим доказом своєї непричетності до тиску на нього.

Про це він написав у своєму Twitter.

"Президент України сказав, що я не чинив на нього тиску, щоб зробити щось неправильне. Не може бути кращого доказу, ніж це! Коли Байден був віце-президентом, його син, з іншого боку, вивіз мільйони доларів, вчинивши тиск на українського президента. Також вкрав мільйони з Китаю. Погано!", - написав Трамп.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, скандал між Білим домом і Конгресом розгорівся після того, як у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, у якій йшлося, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена - сина впливового політика від Демократичної партії США, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

21 вересня конгресмени США звернулися до адміністрації Трампа з вимогою надати стенограму його розмови із Зеленським.

24 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. Згідно з документом, Трамп просив Зеленського вивчити справу проти Хантера Байдена.

Читайте такожБайден відреагував на розмову Зеленського та Трампа

Спікер Палати Представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів при купівлі групи компаній Херсонської «нафтоперевалки», до якої було залучено компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанію екс-міністра екології, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був Хантер Байден, син екс-віце-президента США Джо Байдена.

14 травня тодішній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Київ готовий передати правоохоронним органам США матеріали про розрахунки компанії Burisma. За його словами, в розпорядженні слідства є роздруківка всіх розрахунків, за якими кошти отримали, в тому числі, і громадяни США з гучними прізвищами. При цьому Луценко наголосив, що іноземці, які були залучені до управління компанією Burisma, не порушували українське законодавство.

26 вересня на сайті Постійного окремого комітету Палати представників США з питань розвідки оприлюднили текст скарги співробітника розвідки США про телефонну розмову президентів США України Трампа і Зеленського, яка відбулася 25 липня.