Еммануель Макрон / фото REUTERS

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про бажання просунутися далі у переговорах між Україною і Росією.

Про це Макрон сказав під час виступу на осінній сесії в Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі.

Він нагадав про запровадження санкцій Європейським Союзом стосовно Росії, що пов'язані з виконанням Мінських угод.

Відео дня

"Діяти треба з врахуванням наслідків. Не треба діяти контрпродуктивно. У мене це питання постійно запитують, стосовно України", - заявив Макрон і додав, що стосовно Мінських угод Франція позицію не змінювала.

Читайте такожМакрон заявив про повну підтримку повернення Росії в ПАРЄ

"Бажання і готовність відновити діалог з Росією пов'язані з нашою географією, з нашою історією, але я думаю, що не можна вести діалог на основі слабкості або втрати ясності при нашому аналізі фактів. Ми про це говорити з пані Меркель, з президентом Путіним. У нас скоро буде саміт у "Нормандському форматі". Ми хотіли би, щоби ми вийшли на новий етап", - наголосив Макрон.

"Ми вже казали про обмін полоненими. Тепер треба просуватися далі. "Формула Штайнмаєра" - це перше. І друге - реалізація Мінських угод стосовно лінії розмежування, Донбасу, Криму та інших питань. Таке рішення ми маємо ухвалити", - заявив президент Франції.

Як повідомляв УНІАН, "формулу Штайнмаєра" в 2016 році попередньо погодили лідери України, Німеччини, Франції та РФ.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що 2 вересня в Берліні радники з питань зовнішньої політики лідерів країн "нормандського формату" взяли за основу раніше узгоджену формулу. За його словами, "формула Штайнмаєра" стосується виключно застосування закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і не містить положень про перебування військ або порядок проведення місцевих виборів на Донбасі. За словами міністра, 31 грудня спливає термін дії закону, і подальше його продовження потребує внесення змін, які необхідно узгоджувати, в тому числі з контрольованими Росією бойовиками.

Представник України в Тристоронній контактній групі, екс-президент Леонід Кучма наголошував, що узгоджене рішення про "формулу Штайнмаєра" мають ухвалити лідери країн "нормандського формату".

18 вересня за підсумками зустрічі в Мінську представник Росії у ТКГ Борис Гризлов заявив, що українська сторона на переговорах відмовилася підписати "формулу Штайнмаєра".

Своєю чергою прес-секретар екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що реалізація "формули Штайнмаєра" можлива після повного припинення вогню, виведення окупаційних військ і техніки, забезпечення умов для роботи ЦВК та повернення контролю над окупованою частиною українського кордону на Донбасі. Водночас українська сторона не має принципових заперечень по суті так званої "формули Штайнмаєра" про місцеві вибори.

19 вересня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Україна має прийняти "формулу Штайнмаєра" без висунення умов.