Володимир Зеленський / REUTERS

У «Слузі народу» озвучили «червоні лінії», які не буде переходити президент України Володимир Зеленський під час зустрічі в «нормандському форматі»: жодного «особливого статусу» для Донбасу в Конституції, виконання безпекових умов Мінських угод перед політичними, в тому числі і перед проведенням виборів в ОРДЛО, які мають відбутись одночасно з місцевими виборами по всій території України.

Читайте такожУ "Слузі народу" запевнили, що вибори в ОРДЛО не відбудуться "під дулами автоматів"

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко в коментарі журналістам в кулуарах Верховної Ради.

Відео дня

За словами Яременко, жодних домовленостей щодо проведення виборів в ОРДЛО ще немає. «Є певні «червоні лінії», які публічно озвучені сторонами, в тому числі і президентом Зеленським, що між собою називаємо «формула Зеленського» - це не закріплювати в Конституції жодних «особливих статусів», проведення виборів до органів місцевої влади по всій території України одночасно при досягненні безпекових умов і виконання безпекових вимог йде перед політичним врегулюванням і перед виборами. Це переговірна позиція України.

Яременко відзначив, що переговірна позиція Росії безперечно відрізняється від української.

«Росіяни, як досвідчена дипломатія, намагаються все зробити на своїх умовах. Для цього і будуть саміти (у нормандському форматі – УНІАН) проводитись, для цього працюють радники глав держав, для цього працює ТКГ, щоб ці розбіжності наближувати і спробувати, а ми не маємо ніяких сумнівів наскільки складний у нас суперник, знайти спільну мову та досягнути якихось домовленостей», - додав він.

Читайте такожНа що погодилась Україна: у мережу виклали документ, який підписав Кучма в Мінську (фото)

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

«Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст «формули Штайнмаєра», - сказав президент і додав, що ця формула має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Чинний закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами глави держави, буде новий закон, який розроблятиме парламент у тісній співпраці та при публічному обговоренні з суспільством і в ньому не буде перейдено жодної «червоної лінії».

«Саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції. Ніякої», - підкреслив Зеленський, наголосивши, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський наголосив, що питання виведення російських військових з окупованого Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».