Амністія, за словами Яременка, можлива не для всіх учасників подій на Донбасі / фото УНІАН

Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко наголосив на тому, що Україна ніколи не піде на безумовну амністію щодо всіх учасників подій на Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив журналістам у кулуарах парламенту.

Читайте такожЗеленський вважає передчасними розмови про застосування "формули Штайнмаєра"

Відео дня

«Амністія є одним із ключових окремих пунктів Мінських домовленостей. Погодившись на неймовірно неправильну тезу в Мінських домовленостях-2 українська влада та дипломатія на чолі з президентом Порошенком робила зусилля для перегляду прочитання цього… там є досить брутальна фраза, що «Україна забезпечить амністію, недискримінацію та непереслідування для всіх учасників подій на Донбасі», це не так. Ми не можемо відкинути загальний принцип права – невідворотність покарання для тих, хто вчинили військові злочини, злочини проти людяності, причетні до вбивств і тортур. Україна ніколи не піде на амністію», - заявив він.

За його словами, в цьому питання Україна має порозуміння з європейськими партнерами.

Яременко заявив, що «Україні необхідно рухатися в бік ухвалення законів, що дозволять чітко встановити правовий статус людей, котрі залишалися на окупованих територіях, в якійсь формі, яка не становить складу злочину відповідно до кримінального законодавства, але може піддаватися моральному осуду».

За словами голови комітету, українське законодавство має визначити, що робити з учасниками незаконних збройних формуваннях, які не причетні до вбивств, обстрілу українських територій, тортур та які розкаялись.

«Є міжнародний досвід. Можуть бути складені окремі процедури в українському законодавстві, які передбачатимуть явку з повинною або визнання своєї провини, автоматичне скасування необхідності нести покарання або засудження за те, що було здійснено. Це певні елементи і амністії, і примирення. Але це не стосується тих, хто причетний до вбивств, до крові», - додав Яременко.

«Очевидно, що закон про амністію або про існування амністії в деякій формі є вимогою Росії у рамках мирного процесу в рамках мирного процесу, від якого Росія не відступить. Але, ми сподіваємося, що трактування амністії, розуміння амністії, як процесу помилування тих, хто визнали свої злочини, і що ці злочини не є настільки тяжкими, мені здається, цей процес ми зможемо описати в спосіб, який буде прийнятний для українського суспільства і буде відповідати загальним нормам права», - резюмував він.