Олег Гладковський начебто прямував на виставку у Брюссель / epravda.com.ua

У корпорації «Богдан» назвали затримання свого очільника, колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського безпідставним та політично заангажованим.

Відповідна заява розміщена на сайті корпорації.

«Про ніяку «спробу залишити Україну» не може бути й мови. 17 жовтня 2019 року Олег Гладковський прямував на світову виставку автобусної техніки Bus world 2019, яка розпочинає свою роботу 18 жовтня у Брюсселі. Він був офіційно запрошений на цей захід і мав на меті взяти участь у низці запланованих ділових перемовин, як очільник провідної автомобілебудівної корпорації. Після уходу з державної служби Олег Гладковський офіційно повернувся до управління корпорацією і в цьому статусі неодноразово виїздив за кордон і повертався в Україну. Отже, зручна для багатьох версія про начебто спробу залишити Україну не витримує ніякої критики», – заявили в «Богдані».

Відео дня

Читайте такожГладковський прокоментував своє затриманняУ корпорації додали, що такі «дії силовиків дуже схожі на політично вмотивовані, як це було з обшуками просто у переддень виборів, і вказують на керування силовими відомствами держави у ручному режимі на догоду гарній телевізійній картинці та переключенню соціальної уваги від реальних проблем в економіці країни».

Як повідомляв УНІАН, сьогодні стало відомо, що Гладковського затримали співробітники НАБУ біля ресторану поблизу Бориспільської траси після того, як він намагався залишити територію України через аеропорт «Бориспіль».

Пізніше НАБУ підтвердило факт затримання Гладковського і зазначило, що він підозрюється у зловживанні службовим становищем.

25 лютого проект «Наші гроші з Денисом Бігусом» оприлюднив розслідування, в якому стверджується, що син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

Стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, накручувалися в рази. Цей «товар» за змовою з керівництвом «Укроборонпрому» продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від «Укроборонпрому» щонайменше 250 мільйонів гривень.

Олега Гладковського журналісти називали другом на той час президента Петра Порошенка і «смотрящим за оборонкою».

Пізніше президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а потім звільнив.

САП відкрила провадження для перевірки оприлюднених у програмі «Наші гроші» фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері за попередньою правовою кваліфікацією – ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою).

4 березня журналісти оприлюднили нову частину розслідування щодо закупки комплектуючих за завищеними цінами для підприємств «Укроборонпрому», згідно з яким чинний керівник держконцерну Павло Букін і Гладковський нібито отримували «відкати» за поставки висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

5 липня стало відомо, що Гладковський очолив корпорацію «Богдан».

19 липня у корпорації «Богдан» заявили, що Гладковський перебуває за кордоном і не зможе прибути на допит до НАБУ.