Нещодавно НАБУ нарешті отримало право на "прослушку" / фото: НАБУ

Національне антикорупційне бюро поки не зможе користуватися правом на прослуховування підозрюваних у корупційних злочинах, оскільки потрібно ще увідповіднити закону деякі нормативно-правові акти.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Читайте такожГенпрокуратура направила в НАБУ справу про зловживання владою Адміністрацією Порошенка

Відео дня

"Так звана "прослушка" – це можливість НАБУ отримувати корисну у розслідуваннях кримінальних корупційних злочинів інформацію із телекомунікаційних мереж операторів зв’язку самостійно, без "посередництва" інших структур, що мінімізує можливий виток інформації про розслідування НАБУ", – наголосили у Бюро.

Однак, аби НАБУ змогло прослуховувати підозрюваних, потрібно привести у відповідність з положеннями статті 263 КПК України нормативно-правові акти, якими врегульовані процедури установлення та використання технічних засобів, що забезпечують проведення оперативно-розшукових заходів та негласних слідчих (розшукових) дій зі зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, і створити інфраструктуру, котра забезпечуватиме практичну реалізацію наданих НАБУ повноважень.

В НАБУ додали, що зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, як і раніше, відбуватиметься виключно за санкцією суду. Проте надалі НАБУ вже не доведеться ознайомлювати з цією ухвалою СБУ, всі дії починатимуться і завершуватимуться безпосередньо у Бюро.

Як повідомляв УНІАН, 15 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон, яким НАБУ і Державному бюро розслідувань надано дозвіл самостійно здійснювати "прослушку".