Рада прийняла законопроект 4 жовтня / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 187-IX, яким Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) і Державному бюро розслідувань (ДБР) надано дозвіл самостійно здійснювати «прослушку».

Відповідна інформація міститься у картці законопроекту на сайті Верховної Ради.

Читайте такожДБР і НАБУ прослуховуватимуть депутатів без дозволу парламенту – рішення ЗарадиПовідомляється, що 9 жовтня закон було направлено на підпис президенту, а сьогодні повернуто з підписом від президента.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня Верховна Рада ухвалила президентський законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» (№ 1009). Його підтримали 330 народних депутатів. На сьогодні негласні слідчі дії здійснюються лише через Службу безпеки України.

Голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський заявив на засіданні парламенту, що даний закон, «по суті, скасовує частину «правок Лозового», які порушують права людини, які обмежують можливості органів досудового розслідування належним чином і якісно здійснювати досудове розслідування».

За словами Монастирського, скасовуються всі пропозиції про зміни до статті 219 Кримінального процесуального кодексу про строки досудового розслідування, і вона залишається в чинній редакції, яка передбачає, що всі фактові провадження мають чітко визначений строк для розслідування.

Як сказав Монастирський, законом передбачено продовження строків досудового розслідування після оголошення підозри.

Законом встановлено, що скасування незаконних і необґрунтованих постанов детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури може бути здійснено генеральним прокурором або особою, яка виконує його обов’язки, чи керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Водночас парламент не підтримав скасування можливості оскаржити повідомлення про підозру.

Законом визначено, що до працівників НАБУ належать особи, які є гласними та негласними штатними працівниками, з-поміж осіб начальницького складу, державних службовців та інших працівників, які працюють за трудовими договорами в НАБУ. При цьому негласними штатними працівниками бюро можуть бути детективи, старші детективи та працівники інших підрозділів НАБУ.

Для проведення конкурсу на зайняття посад негласних штатних працівників директор НАБУ з урахуванням вимог закону «Про державну таємницю» утворює окрему конкурсну комісію з-поміж працівників бюро, які мають допуск до державної таємниці і яким директор бюро надав відповідний доступ до інформації про кандидатів на такі посади.