Угорщина заветувала спільну декларацію послів НАТО щодо України / фото УНІАН

Угорщина заблокувала спільну декларацію Північноатлантичної ради Організації північноатлантичного договору (НАТО) щодо України.

Як повідомляє видання Daily News Hungary, про це сьогодні заявив міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на Євроазійському фомрумі у Будапешті.

За його словами, Угорщина заветувала спільну декларацію послів НАТО щодо України, оскільки документ не зобов'язував Україну повернути права етнічній угорській меншині на Закарпатті, яких вона "була позбавлена".

Відео дня

"Угорщина не була готова пожертувавати інтересами 150 тис. етнічних угорців на заході України заради геополітичних інтересів", - сказав Сійярто.

При цьому Угорщина направляла декілька пропозицій щодо внесення поправок у декларацію, у яких йшлося про те, що Україна має виконувати свої зобов'язання стосовно меншин відповідно до міжнародного права. Декілька пропозицій ґрунтувалися на принципах Ради Європи і ООН. Однак, оскільки ці пропозиції були відхилені, Сійярто сказав: "Ми не мали іншого вибору, ніж заветувати декларацію".

На думку Сійярто, у декларації щонайменше мала би міститися згадка про позбавлення прав меншини одного з членів НАТО, Крім того, він заявив, що такий документ повинен містити положення про відновлення тих прав.

Читайте такожУ Кабміні не бачать готовності Угорщини піти на поступки в питанні співпраці України та НАТО

Як повідомляв УНІАН, візит Північноатлантичної ради НАТО триватиме два дні - 30 жовтня в Одесі, 31 жовтня - в Києві.

29 жовтня до Одеси з дружнім візитом прибули чотири кораблі, які патрулюють Середземне море в складі 2-ї постійної протимінної групи НАТО з Болгарії, Італії, Румунії та Іспанії. Посли НАТО та генеральний секретар Єнс Столтенберг мають відвідати кораблі 2-ї постійної протимінної військово-морської групи НАТО № 2. При цьому генсек Альянсу має виголосити промову в Національному університеті "Одеська морська академія".

31 жовтня у Києві Столтенберг головуватиме на зустрічі комісії Україна-НАТО за участі президента України Володимира Зеленського. У цей день генсек НАТО виголосить промову у Верховній Раді.

Також Столтенберг і посли НАТО зустрінуться з головою парламенту Дмитром Разумковим, міністром закордонних справ Вадимом Пристайком та міністром оборони Андрієм Загороднюком.

Як сказано на сайті Альянсу, Північноатлантична рада – це найвищий політичний орган, що ухвалює рішення в НАТО. Вона наглядає за політичним і військовим процесом, пов’язаним з питаннями безпеки, що впливають на Альянс загалом. До складу Ради входять по одному представнику кожної з держав НАТО, які проводять засідання для обговорення політики або оперативних питань, що потребують колективних рішень, забезпечуючи форум для широкомасштабних консультацій між державами – членами з усіх аспектів, що впливають на мир і безпеку в їхніх країнах.

Довідка УНІАН. Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту.

Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з висновком Венеціанської комісії від 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року. Проект закону перебуває на розгляді парламентських комітетів.