16 січня 2017 року Україна подала позов у Міжнародний суд ООН / expres.ua

У п'ятницю, 8 листопада, Міжнародний суд ООН оголосить своє рішення щодо того, чи має він юрисдикцію розглядати міждержавний спір по застосуванню і тлумаченню двох міжнародних конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на повідомлення суду.

"У п'ятницю 8 листопада 2019 року Міжнародний Суд (ICJ), головний судовий орган Організації Об'єднаних Націй, винесе своє рішення щодо попередніх заперечень, висунутих Російською Федерацією, у справі про застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (справа "Україна проти Росії"), - йдеться у повідомленні суду.

Відео дня

Публічне засідання відбудеться в 3 години дня (за місцевим часом) в Гаазі, під час якого голова суду Абдулкаві Юсуф Ахмед зачитає рішення суду.

Читайте такожЗавершилася відкрита частина засідання ЄСПЛ щодо порушень Росією прав людини в Криму

Українську делегацію на слуханнях очолить заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня 2017 року Україна подала позов у Міжнародний суд ООН з метою залучення Росії до відповідальності за підтримку тероризму на Донбасі і дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН в Гаазі оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових заходів стосовно Росії. Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD).

Суд вказав, що Росія повинна утримуватися від обмеження можливості кримським татарам у збереженні їх інститутів, зокрема Меджліс. За це рішення проголосували 13 суддів, проти - троє. Одноголосно було прийнято рішення, згідно з яким Росія повинна гарантувати доступність освіти українською мовою.

З приводу звинувачень РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових заходів.