Суд у Гаазі сьогодні оголосить рішення щодо юрисдикції у справі України проти РФ / фото УНІАН

Сьогодні о 16.00 за київським часом Міжнародний суд ООН почав розгляд подальшої долі позову України проти Росії щодо порушення нею Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації і Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Трансляцію веде "5 канал" в YouTube.

Раніше заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль нагадала, що сьогодні Міжнародний суд ООН оголосить своє рішення щодо попередніх заперечень РФ у справі про застосування і тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Читайте такожУкраїна закликала Суд ООН відхилити заперечення Росії та почати розгляд позову по суті

На її переконання, "це буде складний день і важливий водночас", оскільки стане зрозуміло, який саме підхід застосовуватиме суд до цієї справи.

"Чи буде це виключно формальний підхід, на застосуванні якого наполягає РФ, чи суд пристане на позицію України та зважатиме на те, що гібридна агресія вимагає гібридної реакції на неї", - зауважила Зеркаль.

Вона підкреслила, що Україна протистоїть Росії на багатьох фронтах, починаючи від військового, закінчуючи інформаційним і кібер фронтами, але є ще один – юридичний.

"Окрім агресії, Росія вдалась до порушення численних норм міжнародного права. Нашою відповіддю і реакцією є використання різних майданчиків для притягнення Росії до міжнародної відповідальності за такі порушення", - заявила Зеркаль.

Вона нагадала, що у 2017 році після належного виконання всіх виснажливих досудових процедур українська сторона звернулася до міжнародного суду з проханням розглянути спір щодо нехтування Росією згаданими двома конвенціями.

"У 2018 році ми подали свій меморандум, який детально фіксує і описує кожний факт порушення Росією своїх міжнародно-правових зобов’язань. Росія вирішила не відповідати на наш меморандум та скористалась своїм правом висловити заперечення щодо наявності у суду юрисдикції, затягуючи суд і нас у свою улюблену юридично-казуїстичну гру", - нагадала Зеркаль.

Сьогодні суд має оголосити своє рішення щодо заперечень Росії по юрисдикції.

"Президент Міжнародного суду ООН суддя Абдулкаві Ахмед Юсуф на засіданні, яке розпочнеться о 16-й годині за київським часом, зачитає резулятивну частину рішення, яка і визначить, яким чином наш позов буде рухатись далі", - повідомила вона.

За словами Зеркаль, "прогноз міжнародних судових рішень - дуже невдячна справа, особливо якщо тобі протистоїть постійний член Ради безпеки ООН, який має стійке лоббі".

Водночас вона заявила, що суд вперше розглядає Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму, яка є єдиним інструментом, що дозволяє притягнути до відповідальності за фінансування тероризму. За її словами, саме сьогодні стане відомо, чи суд стане на захист сотень людей, які постраждали від спонсорованого Росією тероризму, включаючи жертв катастрофи літака рейсу МН17, актів тероризму в Маріуполі, Краматорську, Волновасі.

"Що стосується Конвенції з протидії расовій дискримінації. Тут питання, чи погодиться суд дати належну оцінку політиці Росії в Криму, спрямованій на залякування і культурне знищення українців та кримських татар, або ж пристане на пропагандистьскі аргументи Росії", - наголосила Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових запобіжних заходів стосовно Росії. Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD).

Суд вказав, що Росія повинна утриматися від того, щоб продовжувати обмежувати можливість кримським татарам у збереженні їхніх інституцій, включаючи Меджліс. За це рішення проголосували 13 суддів, проти – троє. Одноголосно було прийнято рішення, згідно з яким Росія повинна гарантувати доступність освіти українською мовою.

Щодо звинувачень РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових запобіжних заходів.

3-7 червня суд в Гаазі розглянув заперечення Росії щодо позову України, які Москва подала до суду 12 вересня 2018 року.

Зеркаль назвала заперечення Росії щодо позову України маніпулятивними.