За  словами Рябошапки, всього передають 107 кримінальних проваджень / фото УНІАН

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка прогнозує завершення інвентаризації матеріалів справ Майдану до 29 листопада.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності.

Читайте такожЗеленський про справи Майдану: винні обовязково мають отримати покаранняНа запитання, коли очікується фізична передача справ Майдану до Державного бюро розслідувань, Рябошапка відповів, що йдеться про 14-15 тисяч томів.

Відео дня

«Інвентаризація зараз завершується. Ми плануємо десь на 29 листопада вийти на інвентаризацію цих матеріалів, на інвентаризацію речових доказів», – сказав він.

Після цього, зауважив генпрокурор, можна буде «фізично передавати ті провадження, які в нас залишилися».

«Тому що велика частина вже пішла цих проваджень, вже фізично передані. І відповідно, якщо на наступному тижні ці зміни будуть ухвалені... Якщо парламент ухвалює, умовно кажучи, у вівторок, чи коли парламент прийме рішення, то ми будемо готові на той час фізично починати передавати», – пояснив Рябошапка.

За його словами, всього передано 107 кримінальних проваджень: 55 – до ДБР, 35 – до Національного антикорупційного бюро, 16 – до Національної поліції та одне – до Служби безпеки України.

Рябошапка також повідомив, що 15 слідчих і близько 20 прокурорів виявили бажання перейти до ДБР, аби продовжувати роботу над справами Майдану.

Як повідомляв УНІАН, з 20 листопада прокуратура втратила повноваження розслідувати кримінальні провадження, тому всі справи про злочини проти активістів Революції гідності мають бути передані до органів досудового розслідування. Всього планується передати 114 справ про злочини під час Революції гідності. Зокрема Державному бюро розслідувань – 50, Національному антикорупційному бюро – 43. Решта – Національній поліції, СБУ і Державній податковій службі.

18 листопада директор ДБР Роман Труба повідомив, що в Бюро створено підрозділ з розслідування злочинів, вчинених під час масових протестів у 2013-2014 роках. Цей підрозділ входить в Управління розслідування військових злочинів, слідчі якого мають доступ до державної таємниці. За словами Труби, на першому етапі цей підрозділ складатиметься з 25 осіб.

Рябошапка повідомляв, що до ДБР мають перейти близько 27 слідчих з ГПУ і, таким чином, загальна кількість слідчих у «майданівських» справах у ДБР становитиме біля 50 осіб.