Документ від 21 листопада опублікований під шифром A/74/L. 12 / УНІАН

На сайті Організації Об'єднаних Націй опубліковано оновлений проект резолюції «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим і міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів».

Документ від 21 листопада опубліковано під шифром A/74/L.12.

Зокрема, в проекті документа сказано, що Генеральна асамблея ООН «наголошує, що присутність російських військ у Криму порушує національний суверенітет, політичну незалежність і територіальну цілісність України і підриває безпеку і стабільність сусідніх країн і європейського регіону».

Відео дня

Читайте такожЗеркаль: навіть після повернення суден Росія не виконала Наказ трибуналу з морського права (відео)

Разом з тим висловлюється серйозне занепокоєння з приводу прогресуючої мілітаризації Криму Російською Федерацією як державою-окупантом і стурбованість повідомленнями про «триваючу дестабілізацію обстановки в Криму внаслідок поставок Росією систем озброєнь, зокрема літаків і ракет, здатних нести ядерну зброю, зброї і боєприпасів і направлення нею військовослужбовців на територію України і наполегливо закликає Російську Федерацію припинити таку діяльність», а також висловлюється глибоке занепокоєння з приводу використання Росією захоплених нею підприємств української військової промисловості в окупованому Криму.

У тексті резолюції висловлюється заклик до РФ «утримуватися від спроб поширити свою юрисдикцію на ядерні об'єкти й матеріали в Криму».

Автори резолюції висловлюють глибоку стурбованість з приводу призову РФ жителів Криму в свої збройні сили, включаючи їх направлення на військові бази в Росії, і наполегливо закликають РФ припинити цю незаконну діяльність. Також висловлюється занепокоєння у зв'язку з проведенням у Криму численних військових навчань російських збройних сил, які «підривають регіональну безпеку і тягнуть за собою значні довгострокові негативні екологічні наслідки в регіоні».

Крім того, в тексті резолюції висловлюється «величезне занепокоєння небезпечним наростанням напруженості і невиправданим застосуванням сили Російською Федерацією проти України, зокрема застосуванням сили проти трьох кораблів Військово-морських сил України, а саме бронекатерів «Бердянськ» і «Нікополь» і буксира «Яни Капу», 25 листопада 2018 року в Чорному морі, під час якого було серйозно поранено кількох членів їх екіпажів і було навмисно перекрито проходження через Керченську протоку». Разом з тим, автори резолюції із задоволенням відзначають звільнення Росією 24 членів екіпажів бронекатерів «Бердянськ», «Нікополь» і буксира «Яни Капу».

Крім того, в тексті документа йдеться про заклик до проведення подальших переговорів з метою забезпечити звільнення Російською Федерацією всіх незаконно затриманих українських громадян та їх щасливого повернення до України.

Автори резолюції закликають РФ «утримуватись від дій, які перешкоджають законному здійсненню навігаційних прав і свобод у Чорному і Азовському морях і Керченській протоці, зокрема з-поміж іншого, від того, щоб закривати морські райони під приводом проведення військових навчань, відповідно до застосовуваного міжнародного права, включаючи положення Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року».

У проекті резолюції Генасамблея «засуджує будівництво і відкриття РФ мосту через Керченську протоку між Російською Федерацією і тимчасово окупованих Кримом, що призвело до подальшої мілітаризації Криму та обмеження розміру суден, які можуть заходити в українські порти на узбережжі Азовського моря, і засуджує також зростаючу військову присутність Російської Федерації в районах Чорного і Азовського морів, зокрема й Керченській протоці, та утиски Російською Федерацією комерційних суден і обмеження міжнародного судноходства там, які ще більше загострюють соціально-економічну ситуацію у всій Донецькій області, яка і без того відчуває на собі наслідки тимчасової окупації Криму».

Автори резолюції засуджують поїздки російських посадових осіб до Криму, зокрема й у зв'язку з проведенням військових навчань і закликають всі держави-члени ООН, а також міжнародні організації та спеціалізовані установи утримуватися від будь-яких поїздок до Криму, не погоджених з Україною.

Також висловлюється наполегливий заклик до РФ як держави-окупанта «вивести свої збройні сили з Криму і негайно припинити тимчасову окупацію української території».

У резолюції також сказано про заклик до всіх держав-членів співпрацювати з ООН, заохочуючи й підтримуючи зусилля, що їх докладають для якнайшвидшого припинення російської окупації Криму, і утримуватись від будь-якої взаємодії з Російською Федерацією, несумісної з цією метою.

Як повідомляв УНІАН, в Міністерстві закордонних справ України заявляли, що мають намір добитися до кінця року ухвалення Генасамблеєю ООН оновленої резолюції про мілітаризацію Криму і морів.

18 грудня 2018 року Генеральна асамблея ООН вперше підтримала проект резолюції «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим і міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів». Документ підтримали 66 країн, проти проголосували 19 країн, утримались - 72.