Журналісти "Схем" повідомили, що Онищенка затримали 29 листопада / фото: УНІАН

У Національному антикорупційному бюро України з'ясовують інформацію у ЗМІ про затримання в Німеччині колишнього народного депутата Олександра Онищенка, підозрюваного в організації корупційної схеми з розкрадання коштів під час продажу газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування".

Про це в коментарі УНІАН сказали у прес-службі НАБУ.

"Ми з'ясовуємо інформацію. Це все, що наразі можемо сказати", - заявили в НАБУ.

Відео дня

Як повідомляє Радіо Свобода, журналісти "Схем" дізналися від двох незалежних джерел у різних правоохоронних органах, що німецькі правоохоронці 29 листопада затримали Онищенка в німецькому Аахені за запитом НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Читайте такожОнищенка затримали в Німеччині – ЗМІ

За процедурою, далі німецький суд має винести рішення щодо його подальшої екстрадиції в Україну, про що в запиті просили українські правоохоронці. Також суд має визначити Онищенку запобіжний захід на період розгляду цього питання. Дата засідання ще невідома. В очікуванні на призначення суду сам Онищенко перебуває під вартою. Адвокат Олег Іщенко у коментарі "Схемам" заявив, що не готовий коментувати інформацію про затримання Онищенка.

Як повідомляв УНІАН, детективи НАБУ в грудні 2015 року розпочали досудове розслідування розкрадання коштів під час видобутку і продажу газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", у результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

За версією слідства, з січня 2013 року до червня 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи 1,6 млрд грн, отриманими від реалізації газу, внаслідок чого ПАТ "Укргазвидобування" було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

Слідство встановило причетність до участі у скоєнні злочинів 29 осіб. З них семеро, в тому числі організатор схеми Онищенко, перебувають у розшуку. Влітку 2016 року Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за його затримання і арешт. Але до цього він, користуючись депутатською недоторканністю, втік з України.

14 листопада директор НАБУ Артем Ситник заявив, що Онищенка в грудні можуть екстрадувати з Іспанії в Україну.

Наприкінці листопада Онищенко повідомив, що збирається повернутися до Києва 13 грудня. Як доказ він продемонстрував квиток в економ-класі на літак компанії Ryanair, який 13 грудня вилітає з Барселони до Києва.