На 9 грудня запланована зустріч "нормандської четвірки" / фото УНІАН

Чинний голова Організації з безпеки та співробітництва в Європі, міністр закордонних справ і з європейських питань Словацької Республіки Мирослав Лайчак назвав майбутній саміт лідерів "нормандського формату", який відбудеться 9 грудня у Парижі, надзвичайно важливим імпульсом для подальшої реалізації Мінських угод.

Читайте такожЗеленський: Ми обов’язково повернемо наших людей і наші території

Про це Лайчак заявив на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Братиславі, яке транслюється на сайті Організації.

Відео дня

Він висловив переконання, що на початку року, у січні, ніхто не міг передбачити, що цього року на порядку денному з'явиться саміт лідерів "нормандської четвірки", який відбудеться наступного тижня у Парижі.

"Це надзвичайно важливий імпульс, щоби підтвердити життєвість Мінських угод. На жаль, не усі новини хороші. Люди досі страждають, люди досі гинуть, і беручи принципи і зобов'язання цієї організації, ми не можемо забути про Крим. Однак, останні позитивні кроки показали, що ми можемо бачити результати, якщо ми будемо проявляти достатню політичну волю. Вони би не відбулися без неї, і якщо ми хочемо побачити справжній політичний прогрес, ми повинні забезпечити нашу підтримку - одночасно на двосторонньому рівні, що має вирішальне значення, за допомогою ОБСЄ", - заявив Лайчак.

Він заявив, що у 2019 році криза в Україні та довкола неї була на вершині порядку денного ОБСЄ. "У січні справи виглядали безрадісно", - заявив Лайчак.

У цьому зв'язку він сказав, що основна увага зосереджувалася на людях, які страждають від конфлікту, щоби знайти конкретні шляхи з метою полегшення їхньої складної ситуації.