REUTERS

Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив про рішучу підтримку результатів зустрічі лідерів України, Німеччини, Росії та Франції, що відбулась 9 грудня в Парижі.

Про це повідомляє прес-служба організації.

«Глава ООН закликав усі зацікавлені сторони, спираючись на успіхи останнього часу, просуватися у напрямку вирішення конфлікту», – йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЕкс-радник Горбачова назвав головну помилку Путіна на "нормандському саміті"

Гутерріш нагадав, що повністю підтримує незалежність, суверенітет й територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

Як повідомляв УНІАН, за результатами саміту в «нормандському форматі» 9 грудня в Парижі лідери України, ФРН, Франції та РФ узгодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року.

Також вони заохочують ТКГ сприяти звільненню та обміну утримуваними особами, пов’язаними з конфліктом, до кінця року на основі принципу «всіх на всіх», починаючи з «усіх встановлених на всіх встановлених».

Лідери «нормандської четвірки» підтримують досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про нові пункти пропуску через лінію розмежування.

Крім того, сторони висловили зацікавленість у досягненні домовленостей у рамках «нормандського формату» і ТКГ щодо всіх правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей з метою забезпечення його функціонування на постійній основі.

Вони вважають за необхідне інкорпорувати «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство, згідно з версією, узгодженою «нормандською четвіркою» та ТКГ.