Володимир Путін і Еммануель Макрон / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ Франції є дипломати з проросійськими (пропутінськими) поглядами і люди, які відкрито називають Росію ворогом. І на цій різниці в підходах Парижа до Москви може зіграти і президент України Володимир Зеленський.

Про це асистент директора Інституту політичних досліджень Парижа SciencesPo Флоран Парментьє розповів в інтерв'ю сайту "Сьогодні".

Читайте також"Дуже складна людина": Зеленський розповів, як вони з Путіним у Парижі "8 годин дивилися один одному в очі"

Відео дня

"Лінія (президента Еммануеля) Макрона така, що в Україні Франція є посередником у врегулюванні, але в Африці вони з Росією суперники. Росія намагається дестабілізувати французьку політичну модель", – каже політичний експерт.

На його думку, в довгостроковій перспективі потрібно знайти точки дотику, аніж постійно жити в умовах оборони.

"Але ми не зможемо досягти нового формату європейської архітектури безпеки без розв’язання одного із заморожених конфліктів. Можливо, це буде в Україні. А може, в Грузії чи Молдові. Якщо ми цього справді хочемо, нам потрібно досягти успіху з Росією. І цей успіх не обов'язково буде поразкою для наших східних партнерів. За останні п'ять років ми намагалися обрубати всі спільні зв'язки з Росією. Щось принесло результати, щось ні. Може, новий підхід теж не принесе результатів. Але ми повинні спробувати", – підкреслив Флоран Парментьє.

Коментуючи запитання, чи недооцінює Макрон путінську Росію, асистент директора Інституту політичних досліджень Парижа зауважив: "У (президента РФ Володимира) Путіна є своє бачення майбутнього Європи, яке прямо суперечить ідеям Макрона. Його ліберальні ідеї російський президент підриває. З багатьох речей ми з Росією не погоджуємося. Отже, спочатку треба спробувати попрацювати над тим, де ми погоджуємося, а потім повернутися до спірних моментів. Мені здається, схожий підхід використовує і Зеленський. Він дуже прагматичний хлопець і, я думаю, готовий пожертвувати своїм рейтингом, щоб домогтися успіху. Але якщо йому це не вдасться, то справедливо можна буде сказати, що це сталося з вини Росії, а не України", – підсумував Флоран Парментьє.