ЄС дав українським органам влади рекомендації / фото УНІАН

У Міністерстві закордонних справ України відкинули припущення про можливе скасування Євросоюзом безвізового режиму для українців.

Читайте такожЗапрацював безвіз між Україною та Північної Македонією

Про це державний секретар МЗС України Андрій Заяць сказав в інтерв'ю виданню "Апостроф".

Відео дня

"Моніторинг, як ви цілком правильно вказуєте, здійснюється постійно відповідними робочими групами. І останній звіт, який є в нашому розпорядженні, - позитивний. Є певні рекомендації для української сторони, які стосуються не МЗС, а інших органів державної влади. Ми про них знаємо і працюємо над вирішенням. Тому я хотів би застерегти від панічних настроїв, які час від часу спливають з надр інтернету, про те, що "все пропало" і "ЄС скасує безвізовий режим". Такої загрози ми не бачимо", - зазначив Заяць.

За його словами, за 11 місяців цього року вдалося укласти 9 договорів про безвізовий режим поїздок з різними державами.

"Набули чинності 5 міжнародних договорів. Найближчим часом ми готуємо укладання угоди про безвізові поїздки з Гренадою. Наступного року ми сподіваємося, що нам вдасться досягти домовленостей про безвізовий режим поїздок громадян України у заморські території і департаменти Франції - оскільки зараз безвізовий режим існує тільки для континентальної частини цієї країни", - повідомив дипломат.

Крім того, на даний момент українська дипломатична служба активно працює з Мексикою, яка "користується значним попитом з боку громадян України".

"І продовжуємо переговори з КНР про введення 10-річних віз. А 10-річна віза - це майже безвіз. Хоча і зараз в Китаї є кілька територій, де протягом певного часу (кількох діб) громадяни України можуть перебувати без віз. Зазвичай, це пріоритетні зони туристичного розвитку або транзитні великі аеропорти", - уточнив Заяць.

Як повідомляв УНІАН, з 11 червня 2017 року в рамках лібералізації візового режиму з ЄС українські громадяни, що мають біометричні паспорти, можуть здійснювати туристичні поїздки до країн Євросоюзу на термін до 90 днів не частіше, ніж раз на півроку.

Кабмін у наступні п'ять років має намір розширити перелік країн для безвізових поїздок українців. Планується, що в 2020 році будуть збільшені терміни безвізового перебування громадян України в Аргентині, спрощений існуючий режим поїздок до Мексики, завершені відповідні переговори з Великою Британією, Республікою Корея, Канадою, Японією, Австралією й іншими країнами.