Ілюстрація REUTERS

В Європейській комісії назвали хорошими новинами підписання президентом України Володимиром Зеленським Виборчого кодексу.

Читайте такожПосольство США відреагувало на ухвалення Радою Виборчого кодексу

Про це повідомила заступник Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів з розширення Європейської комісії Катаріна Матернова в мікроблозі Twitter.

Відео дня

"Хороші новини про виборчу реформу в Україні", - зазначила Матернова, коментуючи підписання Зеленським цього документа.

Як повідомляв УНІАН, 28 грудня президент України підписав Виборчий кодекс. У ньому передбачена пропорційна система виборів народних депутатів України.

У кодексі об'єднані п'ять чинних законів: про вибори народних депутатів, президентських виборах, місцевих виборах, Центральної виборчої комісії та Єдиному державному реєстрі виборців.

13 вересня Зеленський повернув у парламент кодекс зі своїми пропозиціями.

19 грудня Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс, врахувавши всі пропозиції глави держави.

Пропозиціями президента передбачено, що загальнодержавні вибори можуть проводитися одночасно з місцевим референдумом, позачерговими, повторними, проміжними, першими, додатковими місцевими виборами.

При цьому чергові та позачергові загальнодержавні вибори не можуть проводитися одночасно з всеукраїнським референдумом, іншими черговими або позачерговими загальнодержавними виборами, черговими місцевими виборами.

Право голосу на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим мають виборці, які проживають на території АРК.