Ілюстрація REUTERS

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Регламенту ВР щодо удосконалення законодавчої процедури (№ 2691), яким пропонується закріпити в Регламенті проведення голосувань за законопроекти по четвергах.

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту.

Його авторами є ряд народних депутатів від "Слуги народу" на чолі з головою цієї фракції Давидом Арахамією.

Відео дня

Читайте такожВ Україні набрав чинності новий Виборчий кодекс: що зміниться

Законопроектом у Регламенті ВР пропонується встановити, що у дні проведення пленарних засідань щотижня, як правило, у вівторок та середу проводиться обговорення законопроектів за процедурою першого, другого або третього читання; у четвер проводяться голосування (у тому числі щодо попередньо підтриманих пропозицій, поправок) при розгляді законопроектів за процедурою першого, другого або третього читання, за результатами здійснення установчої, організаційної, контрольної чи інших функцій Верховної Ради, а також розгляд пропозицій щодо усунення неузгодженостей чи неточностей в ухваленому законі, розгляд законів, повернених президентом.

Пропонується визначити, що у п'ятницю відводиться час з 10.00 до 11.00 - для запитань членам Кабінету міністрів (Година запитань до уряду), з 11.00 - до 30 хвилин для стислих (до 3 хвилин) оголошень запитів і прийняття рішень про підтримку та направлення запитів, до 13.00 - для обговорення законопроектів у першому читанні та розгляду (обговорення питання і прийняття рішення) питань про скасування рішень Верховної Ради, прийняття рішень за результатами здійснення установчої, організаційної, контрольної функцій ВР, з 13.00 до 14.00 - для виступів народних депутатів "з різних питань" у разі прийняття Верховною Радою більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу ВР відповідного рішення.

У дні проведення пленарних засідань у п'ятницю третього тижня місяця з 11.00 відводиться час для обговорення відповідей на запити за участю керівників та посадових осіб державних органів (крім органів судової влади), органів місцевого самоврядування, які відповідають на запити і запитання народних депутатів.

Читайте такожВерховна Рада криміналізувала покарання депутатів за "кнопкодавство"

Також пропонується, що Верховна Рада на пленарному засіданні одноразово може прийняти рішення про зміну його тривалості. Згідно з чинним законодавством, Верховна Рада може прийняти рішення щодо одноразової зміни тривалості пленарного засідання, а рішення про продовження пленарного засідання після 18.00 більш як на 15 хвилин приймається Верховною Радою на ранковому пленарному засіданні того ж дня.

Планується визначити, що законопроекти, визначені президентом як невідкладні, включаються до порядку денного сесії ВР позачергово без голосування.

Крім того, одночасно народний депутат (а щодо скасування рішення Верховної Ради про прийняття в цілому як закону законопроекту, визначеного як невідкладний, - не менш як 45 народних депутатів), президент або Кабінет міністрів вносять проект постанови Верховної Ради про скасування рішення ВР про прийняття закону, постанови чи іншого акта Верховної Ради в цілому.

У відповідній чинній нормі йдеться лише, що одночасно народний депутат, інший суб'єкт права законодавчої ініціативи вносить проект постанови Верховної Ради про скасування рішення Верховної Ради про прийняття закону, постанови чи іншого акта ВР в цілому.

Серед іншого, пропонується встановити, що альтернативний законопроект до визначеного як невідкладний може бути внесений не пізніш як у 7-денний строк після дня надання народним депутатам такого законопроекту.

Внесення ідентичних пропозицій і поправок до законопроекту не допускається. Якщо до законопроекту народним депутатом внесено декілька ідентичних пропозицій чи поправок, такі пропозиції чи поправки рахуються як одна, і в порівняльну таблицю до законопроекту вноситься як одна пропозиція чи поправка.

Верховна Рада проводить голосування щодо кожної пропозиції, поправки, стосовно якої було прийнято рішення про попередню підтримку не менш як третиною голосів народних депутатів від конституційного складу ВР. При цьому голосування щодо врахованих головним комітетом пропозицій, поправок проводиться після завершення голосування щодо відхилених головним комітетом пропозицій, поправок.