Місце аварії літака в Ірані / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що робота українських фахівців у Тегерані не дозволила приховати правду щодо збиття літака компанії "Міжнародні авіалінії України" іранськими військовими.

Про це глава української держави заявив у відеозверненні до українців після телефонної розмови з президентом Ісламської Республіки Іран Хасаном Роухані.

"Я хочу високо відзначити роботу українських експертів в Ірані. Вони працювали та продовжують працювати самовіддано, ретельно і цілодобово. Їх висока професійність та оперативність, переконливі попередні висновки та докази, знайдені у Тегерані, не дозволили приховати правду, і сьогодні керівництво Ісламської Республіки Іран визнало факт збиття українського літака та свою провину в авіакатастрофі", - заявив Зеленський.

Відео дня

Читайте такожУкраїна мала докази влучання ракети у літак ще до заяви Ірану – секретар РНБО

"Цьому також, безперечно, сприяла і підтримка з боку міжнародних партнерів, наполеглива позиція світової спільноти. За це я висловлюю щиру подяку лідерам США, Канади, Великої Британії і інших країн, міжнародних організацій від імені українського народу", - сказав президент.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії "Міжнародні авіалінії України", загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України (екіпаж і два пасажири).

Сьогодні, 11 січня, президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки" та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Київ наполягає на проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих і виплат компенсацій.