Зеленський зустрівся з Прем’єр-міністром Албанії, чинним головою ОБСЄ Еді Рамою / president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Прем’єр-міністром Албанії, чинним головою ОБСЄ Еді Рамою. Сторони обговорили подальшу роботу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі.

Читайте такожСайдик порівняв Україну і Росію з гномом і загрозливим велетнем

Як повідомляє прес-служба глави держави, Зеленський наголосив, що важливим фактором для України є питання відносин з ОБСЄ у контексті головування Албанії в цій організації. 

Відео дня

Президент зазначив, що на зустрічі в Нормандському форматі у Парижі 9 грудня 2019 року сторони домовилися про кілька позицій щодо ОБСЄ, які допоможуть у досягненні миру на Донбасі.

Зокрема – про цілодобову роботу СММ, дзеркальне збільшення кількості спостерігачів на контрольованій Україною території та на окупованій, а також про доступ ОБСЄ на ділянки, де не відбулося розведення сил.

«Дуже важливо – це робота ОБСЄ у форматі 24/7 на всій території Донбасу, включно зі спостереженням на українсько-російському кордоні. І вкрай необхідно, щоб там були створені умови для безпеки спостерігачів. Це важлива гуманітарна місія», – наголосив президент України.  

Еді Рама погодився, що такий формат підвищить достовірність спостережень, а також наголосив, що Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ слід посилити.

Сторони обговорили питання розширення мандата місії ОБСЄ в Україні.

Раніше повідомлялось, що голова ОБСЄ назвав "першочергову мету" на Донбасі. За його словами, організація докладатиме максимум зусиль для повного і стійкого припинення вогню на Донбасі.