Дмитро Дубілет / УНІАН

Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет знову пояснив методологію, за якою розрахували чисельність наявного населення України станом на 1 грудня 2019 року.

Читайте такожУряд анонсував створення нового міністерства

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр сказав під час брифінгу.

Відео дня

"Мені дуже принципово, щоб всі бачили, що та методика, яку ми зробили, - ми з самого початку показали, як ми її зробили. І зараз ми ще раз - крок за кроком, я хотів би показати, як ми дійшли тих висновків і тих цифр, які ми врешті-решт отримали, для того, щоб ні в кого не було сумнівів про те, що ніхто не думав мухлювати або говорити неправду", - підкреслив Дубілет.

Він нагадав, що оцінку чисельності населення було проведено трьома методами.

Перший, за його словами, – це дані мобільних операторів (отримано кількість номерів телефонів, якими користувалися клієнти). "Ми їх почистили від модемних пристроїв, від інших сім-карт. Тобто ми брали до уваги кількість мобільних телефонів", - сказав він.

Також були взяті дані статистичного обстеження домогосподарств (отримали дані по кількості карток на одного користувача мобільного зв’язку, а також відсоток користувачів мобільного зв’язку серед населення для кожної вікової групи та регіонів, а також дані реєстрів (люди віком 60+, що одержують пенсію, а також діти до 14 років).

Другий метод, за словами міністра, – це дані статево-вікової структури населення з даними реєстрів. За цим методом вираховувалися частки населення за статево-віковою структурою за даними реєстру Пенсійного фонду та визначалася чисельність осіб віком 60+ з урахуванням пенсіонерів із ОРДЛО, які приїжджають по пенсії. Після чого дані щодо чисельності осіб віком 60+ екстраполювалися на дані статево-вікової структури.

"Третій метод - ми взяли дані Державного реєстру фізичних осіб. Але ми розуміли, що в цьому реєстрі може бути багато дубляжу і неактуальних даних, і ми почали чистити цей реєстр за ознаками останнього контакту з державою за останні три роки", - пояснив Дубілет.

Так, за його словами, визначалася загальна кількість зареєстрованих громадян у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків з урахуванням тих, хто відмовився від ідентифікаційного коду (реєстраційний номер облікової картки платника податків) і тих, хто помер. Також визначалася активність – по кожному номеру відбувалася перевірка щодо отримання громадянином будь-яких доходів, пенсій, звернень до інших державних установ для оформлення громадянином субсидій та/або закордонного паспорта. Крім того, враховувалися дані демографічних показників і міграції – до цієї кількості осіб додано дані щодо чисельності дітей, які вижили та міграційне сальдо разом із кількістю іноземних громадян, що перебувають на території України.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці листопада 2019 року Дубілет заявив, що перепис населення був запланований на кінець 2020 року, майже 100 тис. інтерв'юерів з планшетами мали обійти будинки і квартири українців.

На перепис у держбюджеті було передбачено 3,4 млрд грн. Разом з тим, Дубілет зазначив, що проведення перепису в такому форматі стало б "недозволеною розкішшю" для України, тому було вирішено провести "електронний перепис" і заощадити 2-3 млрд грн.

23 січня Дубілет повідомив результати оцінки чисельності населення, проведеної за даними операторів мобільного зв'язку, Держкомстату та електронних реєстрів, Пенсійного фонду і Державного реєстру фізичних осіб - платників податків.

Згідно з цими результатами, в Україні проживають 37 млн 289 тис. осіб. Це дані без урахування жителів окупованих територій.

Згодом у соцмережах з'явились звинувачення команди Дубілета у фальсифікації оцінки чисельності населення. Сам міністр назвав це фейком.