Ілюстрація / REUTERS

У Ради національної безпеки України є списки всіх українських громадян, які отримали незаконні російські паспорти.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю Liga.net.

Читайте також"Є декілька кейсів щодо деокупації": в РНБО заявили про роботу над поверненням Новини

Відео дня

«Ми уважно стежимо за кількістю паспортів, які видаються Російською Федерацією. Це не перший приклад. Вони так робили під час грузинської війни та молдавського процесу. Вони шантажують людей, які працюють на території Донецької і Луганської областей. Платять зарплату і кажуть: "Якщо ви не отримаєте паспорта, ми вам не будемо платити гроші". Це суцільний шантаж з боку РФ», – вважає Данілов.

Він зазначив, що при цьому російський народ терпить, що у нього забирають гроші. «У Радянському Союзі ми допомагали всім в Африці. Чим це закінчилося, відомо. Тепер вони "допомагають" Осетії, Абхазії. Там невеликі суми. А на території Криму, Донецької та Луганської областей вони змушені сплачувати шалені гроші. Мільярди доларів Путін витрачає на утримання цих територій. На сьогодні це близько 156 000 паспортів», – повідомив секретар РНБО.

Данілов підкреслив, що українська влада фізично не може на це вплинути, але у них є списки всіх, хто отримав ці паспорти. «На сьогодні ми розробляємо певні пропозиції, що ми повинні робити. У нас, до речі, є списки всіх українських громадян, які отримали ці паспорти», – зазначив чиновник.

Він заявив також, що участь громадян в гіпотетичних «спільних патрулях» на Донбасі буде залежати від того, як вони будуть себе вести. «Людей, які їх отримали і при цьому мають паспорта з нашим гербом, дуже багато. Це не означає, що вони їх знищують», – додав Данілов.