Фото: Facebook, Олександр Ткаченко

Делегація від України прибула до Стамбулу, щоб привітати з ювілеєм Вселенського патріарха Варфоломія, якому 29 лютого виповнилося 80 років.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, який разом з міністром культури, молоді та спорту Володимиром Бородянським та заступником міністра закордонних справ Василем Боднарем прибули привітати ювіляра.

"Сьогодні 80 років Вселенському патріарху Варфоломею, який святкує день народження раз на 4 роки - 29 лютого. Як жартує сам патріарх - «мені сьогодні 20 років». Разом з Володимиром Бородянським передали Його Всесвятості вітання від Володимира Зеленського та Дмитра Разумкова, побажали міцного здоров'я та мужності на шляху до єднання православ'я в Україні та світі", - розповів Ткаченко.

Відео дня

"Патріарх в доброму гуморі та радий буде при першій нагоді завітати до Києва. Каже, що незабаром варто очікувати визнання ПЦУ іншими православними церквами. Останньою буде Москва, за його словами", - написав народний депутат.

"Ваша Всесвятосте! Від імені українського народу та від себе особисто сердечно вітаю Вас з нагоди Вашого ювілею. З великою вдячністю хочу відзначити Ваш неоціненний внесок у глобальний захист миру, гідності, свободи та життя", - йдеться у привітанні Володимира Зеленського, яке передали патріарху.

Зеленський у привітанні підкреслив, що Україна пишається зв’язком тисячолітньої давнини, який поєднав її з Константинопольським престолом, і завдяки якому наша держава стала частиною християнського світу. "Ці взаємини зі Вселенською церквою мали великий вплив на хід історії нашого народу, і їх наслідки зберігають важливість до сьогодні", - підкреслюється у вітанні.