REUTERS

Міністерство закордонних справ та Рада національної безпеки активно працюють над тим, щоб саме Україна забрала бортові самописці, так звані "чорні скриньки", зі збитого в Ірані літака МАУ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Канади Франсуа-Філіпом Шампанем.

Читайте такожПристайко: ми очікуємо на велику делегацію з Ірану з новинами щодо збитого літака МАУ

Відео дня

За словами Пристайка, його канадський колега розпочинає свій візит до України та протягом трьох днів планує відвідати регіони країни.

Також він зазначив, що вони з Шампанем нещодавно завершили телефонну розмову з міністрами закордонних справ Великої Британії, Швеції та Афганістану щодо збиття літака МАУ в Ірані.

Очільник МЗС наголосив, що Іран занадто довго досліджує "чорні скринькі" зі збитого літака МАУ, тому вони мають бути передані Україні. "Коли ми говоримо про те, що вони (іранські експерти - УНІАН) мають вивчити вміст без затримок, то ми маємо на увазі якийсь резонний період. На нашу думку, на думку цих п'яти націй (громадяни яких загинули в результаті збиття літака - УНІАН), йдеться десь про місяць, коли дається право цій нації спробувати здобути інформацію і поділитися з групами. Але наразі вже пройшло більше місяця і вважаємо, що маємо достатньо підстав, щоб говорити про те, що Іран не має достатньо технічних, людських і інших можливостей для того, щоб отримати необхідну інформацію", - зауважив він.

Як підкреслив міністр, саме тому Міністерство закордонних справ та Рада національної безпеки активно працюють над тим, щоб саме Україна забрала скриньки. "Більше того, у нас не тільки є підстава (довге дослідження Іраном - УНІАН), адже формально кажучи, ці скриньки належать нам, тому що збитий літак був наш. Ця робота, я сподіваюсь, найближчим часом буде завершена", - наголосив він.

Читайте такожІран не буде розшифровувати "чорні скриньки" збитого літака МАУ без України - Данілов

Довідка УНІАН. В Ірані 8 січня розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

Через три дні президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування «злили» українським ЗМІ.

4 лютого країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ заявили, що вимагають від Ірану негайно передати групі «чорні скриньки» зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати «чорні скриньки» зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхні дані без участі зацікавлених сторін.