У четвер, 12 березня, на засіданні Центральної виборчої комісії вирішили, що процес повинен йти своїм чередом і порадили членам комісій зайнятися самостійною термометрією і надіти маски. Рекомендацій щодо недопущення людей з симптомами застуди на дільниці немає, та це й неможливо: будь-який виборець може назвати це порушенням прав, закріплених в Конституції. Тим часом багато членів виборчих дільниць бояться йти на роботу 15 березня, повідомляє KHARKIV Today.

"Закриті всі школи, всі ВНЗ, всі навчальні заклади — все закрито. У нас навіть батьківські збори заборонили проводити в класі. Незрозуміло хто прийде і з якою метою на дільниці. Є проблема. Це моя особиста думка. Я дзвонила голові комісії, питала, чи будемо збиратися, обговорювати цю тему, але вона сказала, що все в силі, бюлетені в п'ятницю будуть видавати, їх треба забирати і рахувати", — розповіла член комісії у Краснограді Наталія.

Ще один член виборчкому з Краснограда Віталій дізнався про карантин в середу ввечері та сподівається, що будуть якісь офіційні роз'яснення.

Відео дня

"У мене дитина шкільного віку, страшнувато. Всім стремнувато, повинен сказати. Я був на роботі, як раз почали пояснювати всі загрози. В п'ятницю у нас заходи призначені, будемо, сподіваюся, обговорювати", — розповів Віталій.

Всі члени комісій, з якими вдалося поспілкуватися, як один стверджують: бояться заразитися коронавірусом. Коли погоджувалися на цю роботу взимку, ніхто й уявити не міг, що буде введено карантин у Європі та в Україні.

"Ніхто і нічого не знає, а ми будемо працювати. Є побоювання, мало що може трапитися. Поки що нам нічого не розповідали — ні про засоби захисту, ні про що", — розповіла член комісії N630533 Ганна.

Сподівається, що ЦВК ухвалить рішення про скасування виборів у п'ятницю, 13 березня, ще один член комісії N630533 Ірина. Вона спілкувалася з багатьма колегами і не розуміє, як можна обмежувати відвідування Верховної Ради, думаючи про здоров'я депутатів, і забувати про простих людей, не скасовуючи вибори в п'яти районах Харківської області.

"Взагалі-то боїмося. Боюся захворіти. Не дарма закрили всі навчальні заклади не тільки у нас, в Краснограді, але і в Харкові. І взагалі сказали дітям по можливості нікуди не ходити, сидіти вдома. Я взагалі думала, що скасують ці вибори. Так багато мої колеги думали", — зазначила Ірина.

Скасувати дострокові вибори може своїм рішенням лише ЦВК. Вона збереться на чергове засідання о 14.30 в п'ятницю. Поки на порядку денному стоїть лише питання про винесення попереджень декільком кандидатам в народні депутати, які балотуються в окрузі No 179.

Як писав KHARKIV Today, 11 березня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про введення карантину по всій країні. На наступний день на карантин пішли всі вузи Харкова, а з 13 березня оголосили карантин у школах і дитсадках. Однак у Центральній виборчій комісії вирішили, що введення карантину не позначиться на позачергових виборах у 179-му окрузі. Членам комісії вирішили роздати маски, а виборцям - пам'ятки про коронавирусе. Зазначимо, позачергові парламентські вибори відбудуться 15 березня.