Президія ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України прийняла постанову, якою скасувала оголошений на 10 квітня 2006 року триденний галузевий страйк працівників вугільної галузі. Про це УНІАН повідомили в прес-службі профспілки.

Як наголошується в повідомленні, таке рішення було прийняте 31 березня в м. Києві на засіданні президії ЦК профспілки.

За даними ППВП, відповідно до протоколів зборів трудових колективів, рішення про оголошення страйку було прийняте на підприємствах, в організаціях, підрозділах вугільної галузі із загальною кількістю працюючих 99,8 тис. чоловік, що відповідає тільки 40,4% загальної чисельності працівників галузі (загальна чисельність працівників галузі за даними ДП «Галузевий інформаційно-розрахунковий центр» становить 247 тис. чоловік). Як пояснили в профспілці, цього недостатньо для оголошення галузевого страйку, оскільки голосів «за» має бути понад 50%.

Відео дня

У зв`язку з цим на засіданні президії було вирішено продовжити роботу за рішенням галузевого колективного трудового спору між ЦК ППВП і Мінвуглепромом. Хід виконання заходів для зняття соціальної напруги в трудових колективах і забезпечення стабільності роботи галузі буде розглянутий на засіданні Президії ЦК профспілки в травні 2005 року.

Як заявляють в ППВП, за період з 14 березня Міністерство вугільної промисловості, з яким ЦК профспілки вугільників знаходиться в трудовому спорі, не вжило дієвих заходів для виконання вимог профспілки. Зокрема, не виконується наказ міністра вугільної промисловості від 19 січня ц.р. № 31 «Про підвищення і вдосконалення організації зарплати на підприємствах вугільної промисловості» і заходи щодо виконання вимог галузевої колективного трудового спору, визначених наказом міністра від 22 березня ц.р.

За даними профспілки, в галузі не забезпечується 100-процентна виплата заробітної платні в передбачені терміни, в повному обсязі не погашена заборгованість по заробітній платні, підприємства галузі не одержують у повному обсязі і у відповідні терміни держпідтримку, передбачену Законом «Про державний бюджет України на 2006 рік». Крім того, не виконується вимога колективного трудового спору щодо забезпечення в повному обсязі працівників вугільних підприємств безплатним вугіллям на побутові потреби і по звільненню від оплати електроенергії і газу відповідно до ст. 43 Гірничого закону України.

Разом з тим, наголошується в повідомленні, останнім часом під час проведених переговорів з боку власника (уряду і Мінвуглепрому) вже вживаються заходи щодо прискореного виконання вимог профспілки з колективного трудового спору і стабілізації соціально-економічного становища на підприємствах галузі.

Як повідомляв УНІАН, 14 березня IV позачерговий пленум ЦК ППВП прийняв рішення закликати трудові колективи підприємств вугільної галузі провести з 10 квітня 2006 року 3-х добовий безперервний страйк у формі повного зупинення всіх робіт, окрім тих, які забезпечують життєдіяльність підприємств, дотримуючись порядку і термінів, встановлених законодавством.

Зокрема, як зазначив у коментарі журналістам голова ЦК профспілки, народний депутат Віктор ТУРМАНОВ, серед головних вимог шахтарів - необхідність своєчасної виплати заробітної плати, погашення заборгованості по ній, приведення тарифних ставок та окладів працівників галузі у відповідність із законодавством країни.