Україна зробила значний внесок у стабілізацію ситуації в Грузії.

На цьому наголошується у переданому УНІАН коментарі заступника глави Секретаріату Президента України Андрія ГОНЧАРУКА стосовно спільного візиту Віктора ЮЩЕНКА і лідерів 4 країн Європейського Союзу до Грузії.

“Візит став яскравим підтвердженням того, що Україна зробила значний внесок у міжнародні зусилля щодо початку стабілізації ситуації в регіоні”, - сказав А.ГОНЧАРУК.

Відео дня

При цьому він особливо наголосив на тому, що українські пропозиції увійшли до фінальної версії плану врегулювання ситуації, яка була підтримана сторонами 13 серпня.

“Левова частка цього плану складається з тих пропозицій, які були надані Президентом України під час його активних консультацій з іноземними лідерами, про яких я згадав”, - зауважив А.ГОНЧАРУК. Він додав, що підтвердженням є посилання Президента Франції Ніколя САРКОЗІ на інтенсивні контакти із В.ЮЩЕНКОМ, які він зробив під час прес-конференції у Тбілісі.

А.ГОНЧАРУК також зазначив, що окрім ілюстрації активної участі української сторони у врегулюванні конфлікту, візит засвідчив солідарність українців із грузинським народом та відданість України принципам демократії і зацікавленість у їхньому утвердженню в регіоні.

Коментуючи позицію України у переговорах, які ведуться, заступник глави Секретаріату звернув увагу на те, що існує необхідність серйозного вдосконалення формату участі миротворчого контингенту у врегулюванні ситуації в Грузії.

Він окремо наголосив на тому, ситуація із Грузією показала повну бездіяльність на першому етапі та неспроможність у подальшому міжнародних організацій, які покликані відповідати за систему безпеки в Європі. Принцип колективної безпеки і міжнародні гарантії державного суверенітету не спрацювали для Грузії, і, відтак, можна припустити, не спрацює і для України.

“Якщо б питання у квітні щодо надання ПДЧ Грузії та Україні було вирішено в інший спосіб, а саме - позитивно, з високою вірогідністю допускаю, що ті події, які відбулися, не мали б місця”, - зробив висновок із цієї ситуації А.ГОНЧАРУК.

Він висловив сподівання, що це стимулює до вироблення нових підходів у забезпеченні безпеки обох держав та безпеки у регіоні.

Як повідомляв УНІАН, 12 серпня Президент України В.ЮЩЕНКО, Президент Естонії Томас ІЛЬВЕС, Президент Литви Валдас АДАМКУС, Президент Польщі Лєх КАЧИНСЬКИЙ та прем`єр-міністр Латвії Івар ГОДМАНІС здійснили візит до Тбілісі.

Глава Української держави наголосив, що цей робочий візит до Грузії ставить за мету продемонструвати підтримку і солідарність з грузинським народом і засвідчити повагу до суверенітету і цілісності кордонів Грузії.