/ УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це Джапарова заявила сьогодні на прес-конференції в Києві.

«ФСБ РФ нарощує інформацію про міжнаціональні конфлікти на території Херсонської області. Таких конфліктів на сьогодні, на щастя, не існує. Все це (інформація щодо автономії кримських татар – УНІАН) - міфи, які абсолютно штучним чином розхитуються ФСБшними клонами та іншими ланками, які є сьогодні частиною російської пропаганди. А це експерти, політики, силовики, боти», - зазначила заступник міністра.

На думку Джапарової, кримськотатарський фактор - це «козир», який ФСБ розігрує майже щодня через своїх агентів впливу.

Відео дня

Читайте такожУ Генічеську пройшов мітинг пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу (фото)

«В інформпросторі артикулюється міф про те, що кримські татари збираються створити національну автономію на території Херсонщини. Це неправда», - наголосила вона.

Заступник міністра підкреслила, що єдиним голосом кримськотатарського народу виступає представницький орган самоврядування, який називається Меджліс, який сьогодні в екзилі і працює в Києві.

«І дуже часто члени Меджлісу кажуть, що це міфи», - додала вона.

За словами Джапарової, дійсно існує документ Курултаю, прийнятий ще на початку 90-х років, якими було оголошено, що в кримських татар «є амбіція створити національну територіальну автономію в межах унітарної соборної України». Вона додала, що рішення приймалося у відповідності до декларації ООН з прав корінних народів, яка регламентує право корінних народів на самовизначення.

Читайте також"Нафтогаз" пояснив ситуацію з поставками газу до Генічеська із окупованого Криму

«Навіть створення такої автономії не означає, що це буде створена окрема держава... Як воно буде – не знаємо. Я навіть не хочу озвучувати, які можливі форми всього цього, бо вони будуть гіпотетичними. Я думаю, що бачення форми тієї автономії має представити Меджеліс», - зазначила Джапарова.

За її словами ще на рівні деяких активістів, зокрема, говорилося про «територію адміністрування».

«Активісти пропонують створити уряд в екзилі, який буде мати на Херсонщині територію адміністрування і відповідно вирішувати питання оформлення документів, вирішувати проблеми, з якими стикаються громадяни в Криму, коли подорожують на материкову частину України. Це питання оформлення паспортів, документів про народження і таке інше... Втім, питання території адміністрування артикулювалося протягом року. Єдине, що - ані Меджліс, ані органи влади це не зробили і не внесли до порядку денного. Це все поки розмірковування експертів і не має нічого спільного з офіційною політикою», - додала Джапарова.